Cystická fibróza: Vitamín C znižuje zápal!

Cystická fibróza, ktorá je agresívnym ochorením, často predstavuje nové klinické prekážky spojené s liečbou. Nová štúdia vedcov z Oregonskej štátnej univerzity (OSU) môže pomôcť zlepšiť výsledky pacientov.

Konkrétne sa ukázalo, že pacienti s cystickou fibrózou, ktorí užívajú vitamín C, nepriamo zvyšujú príjem vitamínu E, ktorý znižuje zápal.

Cystická fibróza spôsobuje zápal v pľúcach a zapĺňa dýchacie cesty hlienom, čo predstavuje pre telo neuveriteľnú záťaž.

“Cystická fibróza je genetické ochorenie spojené so zvýšeným zápalom.

A podobne ako mnohé iné zápalové ochorenia je sprevádzané veľkým množstvom oxidačného stresu,” hovorí Maret Traber z Inštitútu Linusa Paulinga na OSU v univerzitnej tlačovej správe.

Traber tiež poznamenáva, že pacienti s cystickou fibrózou majú problémy s absorpciou tukov, čo obmedzuje schopnosť ich tela využívať vitamíny rozpustné v tukoch, ako je napríklad vitamín E.

To vo všeobecnosti znamená, že títo ľudia musia prijímať viac tukov ako je priemer.

Štúdie spájajú vitamín C so znížením zápalov a využitím oxidovaného vitamínu E, ktorý by telo inak neabsorbovalo.

Výskumníci zistili, že po 3,5 týždňoch denného podávania vitamínu C v dávke 1 000 mg mali pacienti nižšie koncentrácie malondialdehydu (MDA), ktorý je markerom oxidačného stresu.

Okrem toho si všimli, že vitamín E neodchádza z krvi tak rýchlo.

Fajčiari môžu mať tiež prospech z užívania doplnkov

Tieto zistenia sú sľubné nielen pre pacientov s cystickou fibrózou, ale aj pre fajčiarov a ľudí s metabolickým syndrómom.

Pretože aj oni zvyčajne bojujú s oxidačným stresom v tele, čo tiež môže naznačovať, že doplnky vitamínu C a E by im mohli pomôcť nájsť úľavu.

Traber tiež vysvetľuje, že hoci táto štúdia potvrdzuje, že je dôležité prijímať dostatok vitamínov C a E prostredníctvom pestrej a výživnej stravy, výsledky súvisia skôr s pridaním veľkého množstva vitamínu C do zdravej stravy.

Obmedzenia výskumu

Upozornil však na dôležitú vec: “V tejto štúdii sa použil vitamín C vo väčšom množstve, ako sa zvyčajne získava zo stravy. 1 000 mg zodpovedá 15 pomarančom alebo 4-5 stredne veľkým plneným paprikám.

Výskum však naznačuje, že vysoká dávka môže byť prospešná pri zápalových stavoch.”

Výskum bol uverejnený v časopise Nutrients.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*