Je plná vitamínov, chráni nervový, kardiovaskulárny a srdcovo-cievny systém, normalizuje žalúdočnú kyselinu a znižuje trombózu!

Halva je sladkosť z Indie a Strednej Ázie. Známa aj v juhozápadnej Ázii, východnej a južnej Európe. Populárna na Blízkom východe a na Balkáne, ale známa aj v niektorých častiach bývalého Sovietskeho zväzu.

Hoci sa ingrediencie v jednotlivých krajinách líšia, základné zložky sú rovnaké: sezamové semienka, cukor, med a rastlinný olej. Rozdielne vlastnosti sú spôsobené zložením: lieskové orechy, vlašské orechy, kakao, mandle alebo pistácie.

Halva má jedinečné výživové vlastnosti. Suroviny použité na jej výrobu sú prírodným zdrojom bielkovín, sodíka, vápnika, draslíka, horčíka, van, zinku, fosforu a jedlých kyselín.

Halva tyčinky sa vyrábajú zo slnečnicových semien. Vďaka tomu obsahujú vysoké množstvo vitamínov B1 a F.

Hlavnou funkciou vitamínu B1 alebo tiamínu je udržiavať nervový systém a stimulovať činnosť srdca a svalov. Vitamín B1 je potrebný na rozklad sacharidov, cukrov a škrobov v ľudskom tele a normalizuje tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Tento vitamín dokáže premieňať sacharidy na glukózu, ktorá je hlavným zdrojom energie pre ľudský mozog. Ak teda máme v tele dostatok vitamínu B1, naše mentálne schopnosti sa môžu výrazne zlepšiť.

Tiamín sa dá ľahko nahradiť, pretože sa nachádza takmer vo všetkých potravinách, ale teplo pri varení a pečení ničí vitamín B1. Prebytočný vitamín B1 sa z tela vylučuje močom, neukladá sa v tkanivách a orgánoch, preto je potrebné prijímať správne množstvo každý deň.

Vitamín F je stavebným materiálom bunkovej membrány. Jeho účinky: znižuje trombózu a tvorbu cholesterolu, znižuje krvný tlak, rozširuje cievy, znižuje ukladanie cholesterolu, zvyšuje účinok inzulínu, vedie k úbytku hmotnosti spaľovaním nasýtených tukov, má protizápalové účinky a účinky na zníženie artritídy, priaznivo ovplyvňuje činnosť mozgu, poskytuje pocit pohody.

Nedostatok vitamínu F môže spôsobiť kožné problémy, náchylnosť na infekcie, artritídu, neplodnosť alebo ťažkosti pri počatí, emocionálne problémy – náchylnosť na stres.

Denná potreba vitamínu F: 1 % celkového denného príjmu kalórií.

Halva sa vyrába lisovaním slnečnicových semienok za studena, a preto si zachováva plný obsah vitamínov, čo z nej pri dodržaní odporúčanej dávky robí zdravú “sladkosť”.

Čo na to hovoríte?

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*