Ako správne očistiť huby: Čo mnohé ženy v domácnosti robia zle!

Len málo vecí je odpornejších ako gumené huby, ktoré chutia, akoby pochádzali priamo z kuchynky mojej netere. Absorbujú okolitú vlhkosť a pri kontakte s akoukoľvek tekutinou rýchlo strácajú svoju ľahkú, pórovitú štruktúru.

Aký je teda najúčinnejší spôsob čistenia húb bez ich úplného poškodenia?

O tom, ako presne očistiť huby a zároveň zachovať ich jemnú štruktúru, sme sa porozprávali s profesionálnym šéfkuchárom a inštruktorom kuchárskej školy a dobrá správa je, že je to oveľa jednoduchšie, než by ste si mysleli.

Podľa Richarda LaMaritu, kuchára-inštruktora na Inštitúte kulinárskeho vzdelávania, ktorý vyučuje varenie podporujúce zdravie, väčšina druhov húb nevyžaduje na čistenie veľa tečúcej vody z vodovodu.

Namiesto toho je to oveľa zložitejší proces. “Najlepší spôsob, ako umyť hubu, je utrieť ju ľahko navlhčeným uterákom alebo ešte lepšie, jemne ju očistiť kefkou na pečivo,” hovorí LaMarita.

Šéfkuchár sa v čo najväčšej miere vyhýba ich umývaniu pod tečúcou vodou, aby neabsorbovali príliš veľa tekutiny, čo by mohlo mať negatívny vplyv na ich štruktúru a chuť.

“Umývanie húb len zvyšuje ich obsah vody a pri varení sa môžu ľahko rozmočiť. Huby umývam alebo namáčam len zriedka,” hovorí LaMarita. Ak sú však huby čerstvo nazbierané a majú veľa nečistôt, stačí ich rýchlo opláchnuť.

Aj keď sa vám z nečistôt pravdepodobne urobí zle, LaMarita hovorí, že by to nemal byť veľký problém. “99,9 % húb, ktoré jeme, je vypestovaných a nie zozbieraných.

Takže napriek tomu, čo si možno myslíte, nerastú v zemi,” hovorí. Preto ich zvyčajne stačí vyčistiť čistým uterákom alebo kefou. “Väčšina húb sa pestuje v hygienických podmienkach: na sterilizovaných polenách, dreve alebo slame.”

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*