- Jednoduchý a chutný dezert. Marhule môžete nahradiť iným ovocím, ale pre mňa je kokosová pena v kombinácii s marhuľami alebo broskyňami úplne najlepšia.
- Takéto dezerty by som jedla stále namiesto sušienok. Takýto dezert je príjemne osviežujúci, bez ťažkej smotany a bez extrémne sladkej chuti.Jednoducho ovocné dezerty a najmä tie z domáceho ovocia sú najlepšie. Skúste ho upiecť.
Cesto:
- 6 vaječných žĺtkov
- 360 g polohrubej múky
- 150 g masla
- 130 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- 1/2 ks citróna – kôra
- 200 ml mlieka
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 plechovka marhuľového kompótu
Pena:
- 6 ks vaječných bielkov
- 180 g práškového cukru
- 100 g kokosu
- štipka soli
Postup prípravy :
- 1. Najprv si pripravte formu na pečenie s rozmermi 30 x 40 cm. Dno vyložte papierom a rúru predhrejte na 180 stupňov.
- 2. Vyšľahajte cukor so zmäknutým maslom, pridajte žĺtky a vanilku a šľahajte mixérom do peny. Ak nemáte vanilkový cukor, môžete pridať vanilkový cukor. Postupne prilievajte mlieko a pridávajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a citrónovou kôrou.
- 3. Cesto nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech, poukladajte ovocie (marhule nechajte odkvapkať, aby sa cesto počas pečenia nezväčšilo a nerozmočilo).
- 4. Pečte približne 20 minút. Upečený koláč vyberte z rúry a potrite ho kokosovým snehom, ktorý ste si pripravili počas pečenia cesta. Bielka vyšľahajte so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým nevznikne lesklá pena. Potom pridajte kokos a jemne premiešajte metličkou.
- 5. Znížte teplotu rúry na 150 stupňov a vráťte koláč s penou. Keď má pena zlatistý odtieň, vyberte koláč a nechajte ho vychladnúť.
Leave a Reply