Rada onkológov: Ak chcete predísť rakovine, vyhnite sa týmto potravinám!

Rakovina je komplexná skupina ochorení, ktorá vzniká na základe rôznych faktorov, ako sú genetika, špecifické infekcie, nesprávne životné návyky (nezdravá strava, nedostatok fyzickej aktivity, fajčenie, konzumácia alkoholu), vystavenie chemickým látkam a žiareniu.

Všetky tieto faktory vedecky preukázateľne zvyšujú riziko vzniku rakoviny. Svetový fond na výskum rakoviny odhaduje, že približne 20 % všetkých prípadov rakoviny súvisí s nárastom telesnej hmotnosti, zlými stravovacími návykmi, nedostatočnou fyzickou aktivitou a konzumáciou alkoholu.

Našťastie, rakovine sa dá predchádzať a riziko ochorenia možno znížiť zmenou životného štýlu.

Pomôcť vám v tom môže nasledujúce:

  • Pravidelná fyzická aktivita
  • Udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti
  • vyhýbanie sa fajčeniu
  • strava bohatá na organické ovocie a zeleninu

Potraviny obsahujúce rafinované a umelé cukry

Nadmerná konzumácia potravín bohatých na rafinovaný cukor a umelé fruktózové sladidlá, ako je kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, môže spôsobiť množstvo zdravotných problémov.

Tieto potraviny zvyšujú hladinu inzulínu a podporujú rast rakovinových buniek. V roku 2006 bola v časopise Journal of the American Society for Clinical Nutrition uverejnená štúdia, ktorá ukázala, že účastníci, ktorí konzumovali viac potravín sladených cukrom, mali zvýšené riziko rakoviny pankreasu.

Skúste ich nahradiť prírodnými alternatívami, ako je surový med alebo stévia.

Biela múka

Mnohé spracované potraviny dnes obsahujú veľa rafinovanej bielej múky, ktorá je bohatým zdrojom sacharidov. To má negatívny vplyv na zdravie, zvyšuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Štúdie preukázali, že ženy, ktoré konzumujú nadmerné množstvo sacharidov, majú zvýšené riziko rakoviny prsníka. Rafinovanú bielu múku preto nahraďte zdravšími alternatívami, ako sú celozrnná múka, mandle, kokos, quinoa.

Údené a konzervované potraviny

Pravidelná konzumácia údených a údenárskych potravín predstavuje zdravotné riziko, pretože pri údení mäsa vzniká množstvo toxických zložiek, zatiaľ čo údené potraviny majú vysoký obsah dusičnanov, ktoré sa menia na nitrozlúčeniny, čím sa zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Okrem toho tieto potraviny obsahujú množstvo konzervačných látok, ktoré zabezpečujú dlhšiu trvanlivosť a poškodzujú bunky a vedú k vzniku rakoviny. Je vhodné sa im úplne vyhnúť.

Spracované mäsové výrobky a červené mäso

Spracované mäso, ako je šunka, klobása a slanina, je plné škodlivých konzervačných látok a soli. Vedci zistili, že nadmerná konzumácia spracovaného mäsa súvisí s rakovinou hrubého čreva.

Nadmerná konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny prostaty a hrubého čreva. Dbajte preto na to, aby ste jedli len mäso zvierat z voľných chovov.

Losos z farmového chovu

Medzi lososom z farmového chovu a divokým lososom je obrovský rozdiel, pričom losos z divokého chovu ponúka celý rad zdravotných výhod a losos z farmového chovu predstavuje vážne zdravotné riziko.

Konzumácia chovaného lososa môže spôsobiť rakovinu. Vedci zistili, že chovaný losos obsahuje výrazne vyššie množstvo škodlivých chemikálií a rakovinotvorných zlúčenín, ako sú ortuť, dioxíny, toxafén, spomaľovače horenia a polychlórované bifenyly.

Hydrogenované oleje

Hydrogenované oleje sa počas spracovania a výroby menia na toxíny. Obsahujú vysoké množstvo transmastných kyselín a omega-6 mastných kyselín.

Konzumácia malých množstiev týchto mastných kyselín môže byť zdraviu prospešná, ale vyššie množstvá negatívne ovplyvňujú štruktúru membrán a pružnosť buniek, čím zvyšujú riziko vzniku rakoviny, napríklad rakoviny kože.

Transmastné kyseliny zvyšujú riziko rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva. Preto namiesto nich používajte extra panenský kokosový olej alebo olivový olej.

Zemiakové lupienky

Zemiakové lupienky sa vyrábajú pri extrémne vysokých teplotách, čo podporuje tvorbu obľúbeného karcinogénu, akrylamidu. Podľa štúdie, ktorú uverejnil Národný inštitút pre rakovinu, táto zložka zvyšuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov, prsníka, prostaty a tráviaceho traktu.

Čipsy sú tiež bohaté na kalórie a tuky, ktoré zvyšujú krvný tlak a hladinu cholesterolu a vedú k obezite. Pri ich príprave sa používajú aj umelé arómy a konzervačné látky, preto sa im vyhýbajte a nahraďte ich domácimi pochúťkami.

Skúšali ste napríklad vyprážané banány alebo batátové čipsy?

Popcorn do mikrovlnnej rúry

Vrecká s popcornom do mikrovlnnej rúry obsahujú mimoriadne toxickú zlúčeninu známu ako kyselina perfluóroktánová. Zistilo sa, že táto zlúčenina zvyšuje riziko rakoviny obličiek a močového mechúra a znižuje plodnosť u žien.

Tieto výrobky sa tiež vyrábajú z GMO kukurice a sú bohaté na konzervačné látky, ako je propylgalát.

Podeľte sa o tieto informácie aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*