“Poplach” z nového výskumu známeho umelého sladidla!

Hoci sa vo všeobecnosti považuje za bezpečný na konzumáciu, objavili sa určité zdravotné problémy. Vysoká spotreba bežného umelého sladidla, sukralózy, používaného v potravinách a nápojoch, znižuje imunitné reakcie u myší a toto zistenie by sa podľa vedcov z britského inštitútu Francisa Cricka dalo terapeuticky využiť u pacientov s autoimunitnými ochoreniami.

Rovnako ako u mnohých iných umelých sladidiel, účinky sukralózy na telo ešte nie sú úplne pochopené. Hoci sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné na konzumáciu, objavili sa určité obavy týkajúce sa zdravotných účinkov, ktoré môže mať dlhodobá konzumácia určitých sladidiel vrátane sukralózy.

V tejto štúdii, financovanej British Cancer Research Institute a publikovanej v časopise Nature, boli myši kŕmené vysokými dávkami sukralózy v hladinách ekvivalentných prijateľnému dennému príjmu odporúčanému európskymi a americkými úradmi pre bezpečnosť potravín.

Je však objasnené, že dávka bola porovnateľne vyššia ako pri bežnej ľudskej konzumácii potravín a nápojov so sukralózou.

Myši vykazovali znížené úrovne proliferácie a diferenciácie T buniek, ktoré sú súčasťou imunitného systému, a boli menej schopné aktivovať T bunky v reakcii na rakovinu alebo infekciu.

Na iné typy imunitných buniek nebol pozorovaný žiadny účinok. Výskum pokračuje a plánujú sa pokusy otestovať, či má sukralóza podobný účinok u ľudí.

Ak sa to potvrdí, potom by sa sukralóza mohla v budúcnosti terapeuticky použiť na tlmenie reakcií T buniek, ako napríklad u pacientov s autoimunitnými ochoreniami, ktorí trpia nekontrolovanou aktiváciou T buniek.

Vedci zároveň poznamenávajú, že tí, ktorí si chcú zabezpečiť zdravý imunitný systém alebo sa zotaviť z chorôb, by sa nemali báť. Keďže ľudia konzumujúci normálne alebo dokonca mierne zvýšené hladiny sukralózy nie sú vystavení hladinám dosiahnutým v tejto štúdii.

Podeľte sa o tento zaujímavý článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*