Ako mikrovlnná rúra ovplyvňuje výživovú hodnotu potravín: Zaťažuje to naše zdravie alebo nie? Tu je PRAVDA!

Mikrovlnná rúra je dôležitým “pomocníkom” v kuchyni, pretože nám umožňuje veľmi rýchlo pripraviť alebo ohriať jedlo a pokrmy, čím šetrí drahocenný čas. Mnohí ľudia sa však na jeho používanie pozerajú veľmi opatrne a vyjadrujú obavy o jeho bezpečnosť a vplyv žiarenia, ktoré vyžaruje, na živiny v potravinách a zdravie.

V skutočnosti neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by naznačovali, že používanie mikrovlnných rúr spôsobuje väčšie straty živín v porovnaní s “konvenčnejšími” spôsobmi varenia, ako je pečenie v rúre alebo varenie v hrnci.

Naopak, v niektorých prípadoch sa dosiahne väčšie zachovanie vitamínov a fytochemikálií citlivých na teplo, pretože čas varenia je kratší a nepoužíva sa voda, ako napríklad pri varení, pri ktorom môže “uniknúť” značné množstvo vitamínov a fytochemikálií.

Pokiaľ ide o zdravotnú bezpečnosť mikrovlnných rúr vo všeobecnosti, nie je k dispozícii dostatok výskumných údajov o účinkoch dlhodobého vystavenia nízkym úrovniam žiarenia z možného úniku z týchto zariadení.

V každom prípade by sa pri prevádzke mikrovlnnej rúry mali vždy dodržiavať bezpečnostné pravidlá a pokyny výrobcu a malo by sa používať vhodné náradie.

Páčil sa Vám tento článok? Podeľte sa oň aj so svojími priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*