Tieto veci ste o sezamových semienkach pravdepodobne nevedeli! Budete sa na ne pozerať inak!

Bez korenín by nám jedlo nechutilo, plnilo by len svoju základnú funkciu – dodávalo by nášmu telu živiny. K dispozícii máme nespočetné množstvo korenín, ktoré môžeme použiť samostatne alebo v kombinácii na vytvorenie lahodných chutí a vôní.

V kuchyni žiadnej gazdinky by nemali chýbať. Koreniny však môžu nielen potešiť naše zmysly, ale môžu mať aj pozitívny vplyv na naše zdravie.

Sezamové semienka

Chrumkavé, aromatické jadrá plné živín, minerálov a antioxidantov. Majú žltkastú farbu a chuť podobnú lieskovým orieškom. Môžu sa používať celé alebo mleté a sú vynikajúcim zdrojom vápnika. Obsahujú 50 % bielkovín. Dokážu bojovať proti anémii. Používajte ich do zeleninových alebo ovocných šalátov, kaší, jogurtov.

Muškátový oriešok

Jemné korenie, ktoré sa dá použiť do slaných aj sladkých jedál. Oveľa viac ako obyčajné korenie sa dá účinne využiť aj pri chrípke. Má účinný analgetický účinok a bojuje proti vírusom.

Klinčeky

Má intenzívnu arómu a je výbornou voľbou do horúcich jedál a nápojov. Vo väčšine receptov sa používa celý, ale môže sa aj mletý. Pri pravidelnej konzumácii má účinok na posilnenie imunitného systému, podporuje trávenie, bojuje proti bolesti žalúdka a zabraňuje nadúvaniu.

Môžete ho pridať aj do ovocného šalátu alebo čaju.

Škorica

V zásade sa používa do sladkých, teplých jedál. Možno ju použiť do kávy, čaju, kvasu, jogurtov a dokonca aj do ovocného šalátu. Pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu a stabilizovať hladinu cukru v krvi pri cukrovke 2. typu.

Šafran

Jedno z najchutnejších a najdrahších korenín, ktoré je obľúbené aj pre svoju chuť a farbu. Je obľúbený v niektorých rybacích polievkach a ryžových jedlách. Známy je pre svoje pozitívne účinky na kardiovaskulárne problém.

Ak Vás článok zaujal, podeľte sa oň aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*