Zápal je zákerný nepriateľ zdravia, pretože je zodpovedný za desiatky ochorení. Ak s ním chcete bojovať prirodzene, je potrebné dodržiavať správnu stravu.
Nasledujúcich 6 potravín bojuje proti zápalu a chráni nás pred mnohými modernými chorobami, ako sú srdcové choroby, artritída alebo Alzheimerova choroba.
- Olivový olej
Extra panenský olivový olej je bohatý na mononenasýtené dobré tuky. Ide o mastné kyseliny, ktoré znižujú zápal v bunkách a kĺboch. Podľa výskumov je olivový olej rovnako účinný ako niektoré známe protizápalové lieky.
Ako tvrdia odborníci, na to, aby ste využili výhody olivového oleja, stačí 2 polievkové lyžice denne. Odborníci tvrdia, že na to, aby ste využili výhody olivového oleja, vám stačia 2 polievkové lyžice denne.
- Jablká
Jedno jablko denne znižuje opuchy všetkých foriem vďaka flavonoidu, ktorý obsahuje, kvercitínu, ktorý sa nachádza aj v šupke červenej cibule. Táto látka tiež znižuje riziko alergií, infarktu, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby a rakoviny prostaty a pľúc.
Uprednostňujte červené jablká, pretože obsahujú viac flavonoidov.
- Tmavá čokoláda
Flavonoidy obsiahnuté v tmavej čokoláde zabraňujú tvorbe zrazenín, čo je vlastnosť, ktorá znižuje riziko mŕtvice, pľúcnej embólie a infarktu.
Keďže má vysoký obsah kalórií, obmedzte sa na konzumáciu jednej malej tabuľky tmavej čokolády denne, ktorá obsahuje najmenej 70 % kakaa.
- Celozrnné obilniny
Celozrnné obilniny, ako je hnedá ryža, sú bohaté na vlákninu, ktorá znižuje zápaly a udržiava srdce a črevá zdravé. Buďte však opatrní, pretože nie všetky chleby alebo toasty inzerované ako celozrnné majú vysoký obsah vlákniny.
Preto pozorne čítajte etikety a hľadajte zložky, ktoré obsahujú. Výrobky, ktoré nie sú celozrnné, zvyčajne obsahujú veľké množstvo tuku, ktorý zhoršuje zápaly.
- Mastné ryby
Makrela, sardinky, losos a iné “tučné” ryby obsahujú vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia srdce, pľúca, kĺby a mozog. Vyhýbajte sa rybám chovaným na farmách, pretože obsahujú neprijateľné množstvo omega-6 mastných kyselín.
Mastné kyseliny obsiahnuté v tuku týchto rýb znižujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva. Ak chcete využiť ich výhody, jedzte 4 porcie týždenne.
- Mandle
Sú energetickým občerstvením s nízkym obsahom zlého cholesterolu, bohaté na rastlinné steroly a prospešné pre diabetikov vďaka svojej schopnosti regulovať hladinu cukru v krvi.
Je to tiež potravina bohatá na aminokyseliny, ktoré zvyšujú hladinu testosterónu a posilňujú svalový systém. Denne skonzumujte 1/3 šálky mandlí so šupkou.
Leave a Reply