Nie je nič lepšie ako domáce džemy. Chutia oveľa viac ovocne ako tie kupované v obchode a samozrejme vieme, z čoho sú vyrobené. Ak si vyrábate vlastný džem, môžete si vybrať z dvoch metód: obyčajné varenie a pektín.
Džemy majú už tak dosť vysoký obsah sacharidov, takže nie je nevyhnutne potrebné pridávať cukor navyše. Tie, ktoré kúpite v obchode, sú zvyčajne všetky presladené a obsahujú konzervačné látky. Je však možné vyrobiť si marmelády aj bez cukru, hoci si to vyžaduje trochu cviku a trpezlivosti.
Bobule s nízkym obsahom sacharidov
Zo všetkých druhov ovocia majú bobuľoviny najnižší obsah sacharidov, ale aj z nich sa dajú pripraviť veľmi chutné a aromatické džemy bez cukru. Ak držíte diétu s nízkym obsahom sacharidov, je to najlepšia voľba.
Predtým, ako začnete, zvážte niekoľko aspektov
Keďže cukor sa zvyčajne používa na potlačenie rastu mikroorganizmov, je dobré džem bez cukru chladiť. V chladničke sa zvyčajne dajú uchovávať až dva týždne, ale mali by sa skladovať v mrazničke.
Hladké varenie
Najjednoduchšou metódou je varenie ovocia pridaním malého množstva vody. Za stáleho miešania ho nechajte variť približne 3 hodiny. Časť obsahu vody sa odparí a z hrnčeka ovocia sa stane asi 1/2 hrnčeka džemu. V tomto momente môžete pridať sladidlo, ak sa vám nezdá dostatočne sladký, ale môžete ho uvariť aj úplne prirodzene.
Touto metódou by sa malo pripravovať ovocie s vyšším obsahom pektínu, napríklad slivky, marhule, jablká, ríbezle. Hustota džemu závisí aj od času varenia.
Pektínová metóda
Niektoré druhy ovocia majú nižší obsah pektínu a v tomto prípade je potrebná pomoc vo forme pektínu. Ten by sa mal do ovocia pridať počas varenia. Vyberte si jednoduchý pektín bez cukru.
60 g pektínu stačí na odšťavenie približne 10 kg ovocia. Oplatí sa pridať aj kyselinu citrónovú alebo citrónovú šťavu, vďaka ktorým budú džemy farebnejšie a dlhšie vydržia.
Ovocie s nižším obsahom pektínu sú jahody, jahody, čerešne, višne, kivi a pomaranče.
Leave a Reply