Rastlinka, ktorá je pôvodom z Maďarska a nie je ani zďaleka taká populárna, ako by mala byť. Jej typické, kopijovité, zelené listy nie je ťažké odlíšiť od okolitých rastlín.
Pestuje sa veľmi jednoducho, takže ak ju raz zasadíte, bude sa k Vám vracať každý rok.
Nutričná hodnota šťaveľa a jeho vlastnosti:
Bohatý na vitamíny a minerály. Obsahuje tiež rastlinné bielkoviny, ale jeho kalorická hodnota je zanedbateľná. Je tiež bohatý na flavonoidy a ďalšie antioxidanty.
Vďaka obsahu vitamínu C posilňuje imunitný systém a pomáha pri produkcii kolagénu.
Je to dobré pre zdravie pokožky vnútorne aj zvonka. Ako pleťová maska má protivráskový, omladzujúci, antimikrobiálny a protizápalový účinok.
Vďaka obsahu vitamínov A, B1, B2, B9 a C nám môže prospievať aj starostlivosť o vlasy.
Pomáha tiež pri štiepení, suchých vlasoch a vypadávaní vlasov. Okrem toho je tiež podporovateľom zdravia očí. Obsah vápnika je dôležitý pre udržanie zdravia kostí, správnu kontrakciu svalov a funkciu niektorých enzýmov.
- Obsahuje rovnaké množstvo vápniku ako mlieko.
Dávajte pozor, aby ste to nepreháňali, pretože kyselina šťaveľová v ňom môže viazať minerály, ktoré konzumujete…Hladina železa je tiež vysoká, čo je potrebné na udržanie hladiny hemoglobínu v krvi.
- Je dôležitý pri prevencii a liečbe anémie.
Ako ho konzumovať:
Väčšina ľudí pripraví polievku alebo omáčku. Môže sa jesť samotný surový, pridávať sa do šalátov, miešať v smoothies. Jeho kyslosť je ekvivalentná citrónu, takže ho môžeme nahradiť ním a súčasne využívať ďalšie výhody.
Čaj je možné pripraviť aj zo semien šťaveľa, ktoré je možné dochutiť škoricou a kardamónom. Odporúča sa piť proti hnačkám a črevným zápalom.
Leave a Reply