Detoxikácia je veľmi obľúbenou zdravotnou praktikou a Hippokrates v nej videl veľkú silu. Ľudské telo je navrhnuté tak, aby sa dokázalo očistiť samo. Detoxikačné procesy sú založené na súčinnosti obličiek, pečene a čriev.
Obličky čistia krv a odstraňujú toxíny v moči. Črevá odstraňujú toxíny skôr, ako môžu poškodiť organizmus. Pečeň je prvou obrannou líniou a funguje ako prirodzený filter. Zabraňuje vstupu toxínov do krvného obehu.
Telo potrebuje všetky prospešné živiny, ktoré môže dostať, a v tomto duchu odporúčame 48-hodinový režim očisty čriev, ktorý zahŕňa konzumáciu potravín, ktoré optimalizujú prirodzenú filtračnú funkciu.
Nasledujúce potraviny by sa mali konzumovať počas dvoch dní.
Raňajky: quinoa a sušené slivky
Quinoa je bohatá na bielkoviny, fosfor a vlákninu. Samotné sušené slivky sú plné vlákniny a sorbitolu, ktoré sú známe svojimi preháňacími, laxatívnymi účinkami.
Zloženie:
- Sušené slivky
- ½ šálky quinoy
- 1 čajová lyžička strúhaného zázvoru
- 1 polievková lyžica ľanového oleja
- 1 šálka vody
- Štipka muškátového orieška
- ¼ šálky ryžového mlieka
Príprava:
Vodu, quinou, muškátový oriešok a zázvor dajte do malého hrnca. Dobre premiešajte a priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte pokrievkou a nechajte ďalších 10 minút zmäknúť.
Pridajte sušené slivky a ryžové mlieko. Prikryte pokrievkou a nechajte zmäknúť ďalších 5 minút. Pred podávaním pridajte 1 polievkovú lyžicu ľanového oleja.
Obed – ovocný kokteil
Zloženie:
- ¼ šálky mrazených čučoriedok
- ¼ šálky mrazených mrazených brusníc
- 1 polievková lyžica ľanových semienok alebo chia semienok
- ½ šálky zmrzliny
- ½ šálky prírodného mandľového mlieka
Príprava:
Všetky ingrediencie zmiešajte, kým nevznikne úplne homogénna zmes.
Kvercetín v čučoriedkach je flavonoid, ktorý stimuluje imunitný systém a optimalizuje funkciu pečene. Ľanové semienko je rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín, dôležitej živiny pre mozog a protizápalového prostriedku pre celé telo.
Toto smoothie je plné vlákniny pre optimálnu funkciu čriev a obsahuje vitamín B6, ktorý čistí pečeň.
Večera – zeleninová polievka
Zloženie:
- 1 kapusta, jemne nakrájaná
- 8 šálok vody
- 1 polievková lyžica papriky
- 1 nakrájaný fenikel
- 2 nakrájané cibule
- 1 polievková lyžica rasce
- 2 nakrájané stonky zeleru
- Morská soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 1 šálka nakrájaných húb (najlepšie shitake)
- ½ šálky nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
- 4 veľké strúčiky cesnaku
- 2 lyžice nasekaného čerstvého oregana
Príprava:
Všetky prísady dajte do hrnca a priveďte do varu. Po zovretí znížte teplotu na minimum a nechajte variť hodinu. Podávajte s čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Kapusta detoxikuje pečeň a obličky. Cesnak podporuje optimálnu funkciu pečene a stimuluje žlčník. Fenikel podporuje tok žlče a huby shitake stimulujú pečeňové enzýmy.
Plátky kyslej kapusty a jablko sú dokonalou prílohou k polievke. Kyslá kapusta je prírodné probiotikum a robí zázraky pre tráviaci systém. A jablká zlepšujú činnosť obličiek a pečene.
Leave a Reply