Sacharidy dostali zlú povesť vďaka presvedčivému marketingu a populárnym diétam, ktoré sú proti nim. Sú však sacharidy pre vás naozaj škodlivé?
Komplexné sacharidy – ako napríklad ovsené vločky, celozrnné výrobky a zemiaky – dodávajú nášmu telu energiu a zabraňujú prejedaniu.
Sacharidy sú tiež preferovaným zdrojom paliva pre vaše telo, pretože ich premena na energiu vyžaduje najmenej práce v porovnaní s bielkovinami alebo tukmi.
Mnohé komplexné sacharidy sú vynikajúcim zdrojom vlákniny (napríklad strukoviny) a podporujú chudnutie, pocit sýtosti a zdravie čriev. Ak teda uvažujete o vyradení sacharidov, aby ste schudli, možno by ste to mali prehodnotiť.
Zatiaľ čo hyperaktívni ľudia potrebujú na získanie energie viac sacharidov, sedaví ľudia ich potrebujú menej. Je lepšie zamerať sa menej na počet sacharidov a viac na ich kvalitu. Prejedanie sa však môže mať, tak ako všetko, nepriaznivé účinky na zdravie.
3 príznaky, že možno jete príliš veľa sacharidov
Jedlo by nám malo dodávať energiu, pretože jedlo je palivom pre naše telo a pomáha nám zvládnuť deň. K tejto energii môžu prispieť komplexné sacharidy, ale ich prejedanie sa (či už komplexnými alebo jednoduchými) niekedy nemusí mať výsledky, ktoré očakávate.
Komplexné sacharidy môžu prispieť k tejto energii, ale ich nadmerná konzumácia (či už komplexných alebo jednoduchých) niekedy nemusí priniesť očakávané výsledky.
Vždy sa cítite nafúknutí
Ak sa vždy cítite nafúknutý, vinníkom môžu byť sacharidy. Cukor zo sacharidov môže znížiť rozmanitosť zdravých baktérií v našich črevách, čím sa náš tráviaci systém stáva pomalým, čo potom spôsobuje nadúvanie.
Okrem toho baktérie v hrubom čreve fermentujú vlákninu, škroby a niektoré cukry, ktoré v tele vytvárajú plyny. K tomu dochádza najčastejšie pri konzumácii vysoko spracovaných sacharidov, ktoré vďaka vysokému množstvu sodíka vytvárajú osmotický efekt a vyťahujú vodu z čriev.
To môže viesť k nadúvaniu, zápche a plynatosti. A spomínate si na tie prospešné vlákniny, o ktorých sme hovorili? Hoci ponúkajú viacero výhod, ak ich príliš rýchlo zvýšite, môže sa u vás objaviť množstvo žalúdočných problémov, napríklad nadúvanie.
Preto je najlepšie pridávať vlákninu do stravy postupne, aby si na ňu vaše telo mohlo zvyknúť. Takisto budete chcieť piť viac vody, keď to budete robiť.
Priberáte na váhe
Povedzme si pravdu: Je pravdepodobné, že k priberaniu na váhe prispeje príliš veľa jedla. Napríklad koláče, torty a sušienky sa považujú za potraviny obsahujúce cukor a všade majú veľmi nízky obsah živín, takže sa považujú za prázdne kalórie.
Ste neustále unavení
Ak sa cítite mimoriadne unavení, sacharidy môžu prispieť k tomuto letargickému stavu. Príznakmi nadmerného príjmu sacharidov sú aj mozgová hmla a bolesti hlavy. Pri výbere sacharidového jedla je dôležité kombinovať ho s inými živinami, ako sú zdravé bielkoviny a tuky.
Váš mozog sa pri získavaní energie spolieha na glukózu, ktorá sa však rýchlo vyčerpá, ak si vyberiete nadmerne spracované sacharidy namiesto tých s väčším množstvom vlákniny.
Konzumácia príliš veľkého množstva spracovaných sacharidov môže zvýšiť hladinu cukru v krvi a potom viesť k ospalosti. Aby ste sa vyhli poklesu, nezabudnite sacharidy kombinovať s inými živinami. Bielkoviny aj tuky môžu pomôcť spomaliť trávenie sacharidov, takže budete mať energiu počas celého dňa.
Leave a Reply