Toto sú 3 najväčšie chyby v našom stravovaní, ktoré vedú k cukrovke!

Zistenia výskumu, ktorý sa zaoberal údajmi za tri desaťročia. Ktoré stravovacie faktory sú najviac priťažujúce? Americkí vedci varujú, že sedem z desiatich nových prípadov cukrovky 2. typu na celom svete je spôsobených nesprávnou stravou, ktorej niektoré vlastnosti skutočne poškodzujú funkciu pankreasu.

Vo veľkej analýze, ktorú vykonali, identifikovali tri stravovacie návyky, ktoré sú najhoršie zo všetkých. Ich analýza bola založená na údajoch o výžive v 184 krajinách sveta.

Údaje pokrývali obdobie rokov 1990-2018. Vedci sa zamerali na účinok 11 rôznych stravovacích návykov, z ktorých niektoré sú ochranné a iné priťažujúce. Ide o tieto návyky:

  • Nedostatočná konzumácia celých zŕn
  • Nadmerná konzumácia rafinovaných obilnín (ryža a obilniny)
  • Nadmerná spotreba spracovaného mäsa
  • Nadmerná spotreba nespracovaného červeného mäsa
  • Nedostatočná konzumácia jogurtov
  • Nadmerná konzumácia sladených nápojov
  • Nadmerná spotreba zemiakov
  • Nedostatočná konzumácia ovocia
  • Nedostatočná konzumácia orechov a semien
  • Nedostatočná konzumácia neškrobovej zeleniny
  • Nadmerná konzumácia ovocných štiav

Svoje zistenia vedci zverejnili v lekárskom časopise Nature Medicine. Ako píšu, zlá výživa je zodpovedná za 14,1 milióna nových prípadov cukrovky ročne na celom svete. Toto číslo zodpovedá 70,3 % ročných prípadov ochorenia.

Nadmerná konzumácia šiestich škodlivých potravín (spracované obilniny a mäso, červené mäso, sladené nápoje, zemiaky, ovocné šťavy) prispela k 60,8 % týchto prípadov.

Nedostatočná konzumácia ochranných potravín (celozrnné výrobky, jogurty, ovocie, neškrobová zelenina, orechy/semená) sa teda podieľala v 39,2 %. Prakticky to znamená, že niektoré faktory v každodennej strave sú horšie, no mnohé prispievajú k vzniku cukrovky.

Aké tri faktory v našej každodennej strave sú teda najviac zodpovedné za globálny nárast prípadov cukrovky? Nasledujúce (v poradí závažnosti):

  1. Nedostatočná konzumácia celých zŕn
  2. Nadmerná spotreba spracovaných obilnín
  3. Nadmerná konzumácia spracovaného mäsa

„Tieto zistenia naznačujú, že nekvalitné sacharidy (cereálie) v strave sú hlavnou príčinou cukrovky 2. typu na celom svete. Ak sa teda tento parameter rieši v strave, výskyt ochorenia sa môže znížiť,“ povedal vedúci výskumník Dr. Dariush Mozaffarian, profesor výživy na Tufts University v Bostone.

Kto je najviac ohrozený?

Nová štúdia tiež ukázala, že všetky krajiny zaznamenali nárast prípadov cukrovky medzi rokmi 1990 a 2018. Okrem toho nekvalitná strava spôsobila viac prípadov:

  • U mužov ako u žien
  • V mladí verzus starí
  • U obyvateľov miest oproti tým, ktorí žijú vo vidieckych oblastiach

Najviac prípadov cukrovky v dôsledku nesprávneho stravovania má stredná a východná Európa a stredná Ázia. Prvé dve krajiny v počte incidentov sú Poľsko a Rusko. V týchto krajinách je strava priemerného obyvateľa veľmi bohatá na červené a spracované mäso, ako aj zemiaky.

Veľmi veľký nárast prípadov bol pozorovaný aj v Latinskej Amerike a Karibiku, najmä v Kolumbii a Mexiku. V týchto krajinách sú hlavnými problémami výživy:

  • Nadmerná konzumácia sladených nápojov a spracovaného mäsa
  • Nedostatočná konzumácia celých zŕn

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*