Vidíte statný pár, ktorý si objednáva cappuccino medium s hnedým cukrom, no aj tak zostane statný až do smrti. Po podvode s hnedým cukrom prichádza neslávne známy podvod so stéviou, ktorý sa teraz začína masovo dostávať do nealkoholických nápojov.
Čoskoro budeme mať aj pizze so stéviou. A predsa stévia zďaleka nie je jedom. Prečítajte si prečo:
V laboratórnych testoch in vitro sa zistilo, že steviol a rembaudiozid A sú mutagénne. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovil prijateľný denný príjem (ADI) na 4 mg/kg/deň steviolu vo forme glykozidov steviolu, pretože steviol vo vysokých dávkach môže mať mutagénny účinok.
Rebaudiozid A glukozid je menej horký glykozid steviolu, ktorý sa nachádza v rastline Stevia rebaudiana. Na výrobu glukozidu rembaudiozidu sa stévia suší a podrobuje procesu extrakcie vodou.
Tento surový extrakt obsahuje približne 50 % rebaudiozidu A. Rôzne glykozidy sa oddelia a čistia kryštalizačnými technikami, typicky s použitím etanolu alebo metanolu ako rozpúšťadla.
V niektorých krajinách používajú stéviu na „zabránenie tehotenstva“, zatiaľ čo niektorí vedci vyjadrili obavy, že stévia môže spôsobiť neplodnosť u mužov aj žien. Uvádza sa, že stévia spôsobuje výrazný pokles hladín testosterónu počas puberty u chlapcov už za 60 dní a vzhľadom na jej kumulatívny účinok je riziko neplodnosti veľmi významné.
Stévia sa používa na liečbu popálenín, koliky, žalúdočných problémov a niekedy aj ako antikoncepcia. Ľudia s hypotenziou by nemali konzumovať príliš veľa stévie.
Ľudia užívajúci inzulín alebo perorálne lieky na cukrovku by mali byť pri užívaní veľkého množstva stévie pozorne sledovaní kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.
Stévia môže tiež interagovať s antifungálnymi, protizápalovými, antimikrobiálnymi, protirakovinovými liekmi, antivirotikami, liekmi potláčajúcimi chuť do jedla, blokátormi vápnikových kanálov, liekmi na zníženie cholesterolu, liekmi, ktoré zvyšujú diurézu, as liekmi na hormonálnu terapiu.
Leave a Reply