Nedostatok železa v tele, či už v dôsledku stravy alebo v dôsledku zlého vstrebávania, môže spôsobiť anémiu z nedostatku železa. Anémia nie je choroba, je to symptóm a príčin je podľa odborníkov veľa.
Vyskytuje sa asi u 15 – 20 % žien pred menopauzou, 50 % tehotných žien a 3 % mužov. Ženy sú zraniteľnejšie ako muži kvôli strate krvi počas menštruácie a kvôli menším zásobám železa, ktoré majú v tele. Tiež je to bežné vo vývojovom veku.
Na jej liečbu sa odporúča zvýšený príjem železa potravou alebo s použitím farmaceutického prípravku. Železo sa vstrebáva najlepšie nalačno, ale ak ho pacient netoleruje, môže hneď potom vypiť pomarančový džús.
Vitamín C pomáha jeho vstrebávaniu, naopak mlieko a antacidá na trávenie majú opačný účinok.
Diéta, ktorá zvyšuje železo
Potraviny bohaté na železo sú červené mäso a najmä pečeň, ako aj strukoviny. Železo obsiahnuté vo všetkých rastlinných potravinách – a nielen v špenáte – sa vstrebáva v menšej miere ako živočíšne, preto si musíte dávať pozor, s akými potravinami ho kombinujete, aby ste znížili „straty“.
Dobré kombinácie
Ak chcete zvýšiť vstrebávanie železa rastlinného pôvodu, kombinujte potraviny obsahujúce železo s:
– Pomarančový džús, grapefruit, melón, jahody, kivi atď., teda ovocie bohaté na vitamín C.
– Brokolica, ružičkový kel, paradajková a paradajková šťava, zemiaky, zelená a červená paprika, t. j. zelenina bohatá na vitamín C.
– Biele víno, ktorého polyfenoly podporujú vstrebávanie železa.
– Mäso, ryby alebo hydina, t. j. zdroje živočíšneho železa.
Tie zlé kombinácie
Absorpcia železa na rastlinnej báze sa znižuje, ak sa kombinuje s:
– Káva, čaj, nealkoholické nápoje ako cola a čokoláda.
– Červené víno.
– Mlieko, syr, jogurt, ako aj doplnky vápnika.
– Rastlinné vlákna, napr. celé zrniečka.
– Sója a sójové výrobky.
– Cvikla, sladké zemiaky a špenát.
– Žĺtok.
Leave a Reply