Tu je trik, ktorý veľa gazdiniek nepozná: Takto sa “zvädnutá” mrkva stane opäť čerstvou a chrumkavou!

Takmer v každej domácnosti sa stane, že nakúpenú zeleninu zabudneme alebo nepoužijeme včas a nakoniec nám zostane len tá už veľmi zvädnutá a mäkká.

V takýchto prípadoch ich má veľa ľudí tendenciu vyhadzovať, keďže majú pocit, že ich už nemá zmysel zachraňovať. Dobrou správou však je, že niektoré druhy zeleniny sa dajú zachrániť aj po zvädnutí.

Zelenina časom stráca vlhkosť a táto zmena je najvýraznejšia medzi cibuľou a repou. Rýchlo strácajú sviežosť a pre ich jemnosť má veľa ľudí pocit, že ich nemá zmysel uchovávať.

Existuje však jednoduchý trik, ako im vrátiť sviežosť a chrumkavú textúru.

Kroky triku:

  1. Vezmite misku a naplňte ju studenou vodou.
  2. Pridajte nie vábne vyzerajúcu zeleninu, napríklad mrkvu.
  3. Zeleninu necháme lúhovať aspoň celý deň.
  4. Cvikla a podobná zelenina vďaka namáčaniu dokáže znovu nasať vlhkosť a stane sa takmer rovnako čerstvou a chrumkavou, ako keď bola čerstvo kúpená.
  5. Po uplynutí doby namáčania sa odporúča zeleninu pred použitím ošúpať. Neodstraňujte len šupku, ale aj vrchnú vrstvu vnútrajška. Potom sa dajú použiť rovnako ako novo zakúpená.

Tip: Efektívny spôsob konzervácie repy je okamžite ju ošúpať a nakrájať na plátky a potom vložiť do zaváracej nádoby. Naplňte ju vodou a zatvorte, potom vložte do chladničky. Tento spôsob funguje aj pri mrkve.

Zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*