Kuraciu pečeň veľa ľudí neobľubuje pre jej charakteristickejšiu chuť a vôňu, no ak je správne pripravená, patrí medzi najvýživnejšie potraviny.
Pozrime sa, prečo je kuracia pečeň zdravá!
-obsahuje toľko bielkovín ako napríklad kuracie prsia
-veľmi bohatá na vitamíny B, posilňuje imunitný systém, stimuluje krvný obeh a má dobrý vplyv na zdravie pokožky a vlasov
– obsahuje veľa fosforu, horčíka a železa
– zlepšuje trávenie
-reguluje činnosť štítnej žľazy
– zlepšuje pamäť
– pri kŕčových žilách a trombóze sa odporúča jesť kuraciu pečeň, pretože normalizuje zrážanlivosť krvi
-sedatívny účinok
– vďaka obsahu metionínu bráni vzniku rakoviny
-znižuje riziko vzniku osteoporózy
Prečo je to prospešné pre ženy?
Obsahuje veľa kyseliny listovej, preto sa v tehotenstve odporúča jesť veľa kuracej pečene. Vďaka obsahu zinku upravuje hormonálnu rovnováhu a zmierňuje rozvoj problémov v tehotenstve.
Prečo je to prospešné pre mužov?
Starší Afričania sa domnievajú, že sa odporúča jesť čo najviac kuraciej pečene, ktorá vďaka obsahu kyseliny Patontévovej reguluje činnosť nadobličiek a tvorbu testosterónu.
Prečo je prospešné ho konzumovať počas diéty?
Má veľmi nízky obsah kalórií, 100 gramov surovej kuraciej pečene obsahuje 136-138 kalórií. Pri pečení má 171-173 kalórií. Ďalej obsahuje bielkoviny (58-59%), tuky (37-38%), sacharidy (2-3%).
Leave a Reply