
Väčšinou ich poznáme v slanej forme, no tieto sladké sú pre mňa skutočným objavom, pretože sa dajú naplniť všetkými druhmi ovocia a sladkými plnkami a sú výborným ľahkým a rýchlym občerstvením!
Ingrediencie
- 300 g hl.múky
- 3 polievkové lyžice cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 60 ml studenej vody
- 115 g masla
Na potretie
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice mlieka
Plnka
- Banán – čokoláda alebo čokoľvek máte radi
Príprava
1. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor a soľ, pridáme studené maslo nakrájané na kúsky a miešame alebo miešame rukami, kým nám nevznikne drobivá zmes. Pridáme žĺtok a miešame, kým sa nespojí, potom pridáme studenú vodu a vymiešame hladké cesto.
2. Z cesta vytvarujeme guľu, trochu ju rukami sploštíme, zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na pol hodiny do chladničky. Môžete to urobiť večer a ráno empanády.
3. Rúru vyhrejeme na 200C. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na pomúčenej doske. Okrúhlym vykrajovačom vykrajujte kruhy, ja som použila vykrajovačku na donuty s priemerom 8,5 cm.
4. Na polovicu každého kruhu položte čajovú lyžičku alebo dve plnky (uistite sa, že sa náplň nedotýka okrajov). Okraje potrieme trochou bielka, preložíme a roztlačíme vidličkou, aby sa čo najlepšie spojili, aby plnka pri pečení nevytiekla.
5. Koláčiky uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a mliekom a pečieme 15-18 minút, kým nezískajú peknú zlatohnedú farbu.
Z tohto merania som dostala 24 koláčikov vyrobených pomocou vykrajovačky s priemerom 8,5 cm.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply