Ingrediencie:
- 30 dkg nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 3 vajcia
- 30 dkg cukru
- 25 dkg masla
Karamel:
- 30 dkg cukru
Navyše:
- 2 Oblátky
Príprava:
- Na plnku si v miske dobre vymiešame vajcia s cukrom a margarínom, pridáme nasekané vlašské orechy a varíme na miernom ohni na sporáku (za stáleho miešania), kým nezhustne.
- Zároveň v hlbokom hrnci, tiež na miernom ohni, rozpustíme cukor na karamel (dbáme na to, aby sa nepripálil).
- Plnka aj karamel by mali byť hotové približne v rovnakom čase. Plnku odstavíme z ohňa a vmiešame rozpustený karamel.
- Zmes vylejeme na oblátku (na strane, kde sú širšie štvorce) a prikryjeme ďalšou oblátkou.
- Najprv položím suchú utierku, do stredu položíme oblátku širšími štvorcami nahor (konce utierky musia byť zo všetkých strán dlhšie ako oblátka), nalejeme zmes, mierne rozotrieme, prikryjeme ďalšou oblátkou a zabalíme do utierky zo všetkých strán.
- Na vrch položíme závažie, ja zvyknem dať drevenú dosku približne rovnakej veľkosti ako oblátky a na ňu 1 kg cukru alebo knihu. Takto docielite, aby sa oblátky dobre prilepili na zmes a aby sa pri krájaní neoddeľovali.
- Nechajte vychladnúť a stuhnúť (najlepšie cez noc) v chladnej miestnosti. Keď vychladnú, opatrne odstráňte utierku (pretože sa lepí) a nakrájajte.
Leave a Reply