Ak ste diabetik a potrebujete inzulín, môžete si ho prirodzene nahradiť! Pravdepodobne ste nevedeli, že rastie u vás doma a že riešenie vašej choroby môže mať každý deň priamo pred nosom!
Kôpor konzumovaný surový je cenným antioxidantom a výborným zdrojom vitamínu C. Rastlina ďalej obsahuje: vitamín A, riboflavín, vitamíny B1, B2, B3, B6, E, ďalej kyselinu listovú, pektín, vápnik, železo, meď, horčík, draslík, fosfor, zinok a veľmi veľké množstvo vlákniny.
Kôpor je veľmi chúlostivá vec na sušenie, pretože prchavé látky, ktoré sú veľmi dôležitými zložkami rastliny, sa odparujú už pri 50-60 stupňoch.
Neodporúča sa kupovať aohko sušenú zeleninu, pretože sa suší pri 75-90 stupňoch. V Európe už niekoľko krajín vyrába 100-percentný kôprový čaj, ktorý obsahuje len čistý kôpor, bez spojív.
Účinok na zníženie hladiny cukru v krvi
Tento účinok kôpru má na svedomí vanád, pretože reguluje tvorbu inzulínu a zabraňuje ukladaniu tuku. Spotrebované sacharidy sa teda neukladajú ako tuk, ale idú priamo do svalových buniek a premieňajú sa na energiu.
Vanád má tiež účinok na zníženie cholesterolu, ale prednostne sa používa na zvýšenie silných zubov, kostí a svalov.
Pri konzumácii získame chudšie svaly, ale treba ho užívať podľa predpisu, pretože predávkovanie vanádom nie je šťastné. Prax ukazuje, že kôpor sa v priebehu niekoľkých mesiacov výrazne podieľa na znižovaní hladiny cukru v krvi.
Buďme opatrní! Ak zjete naraz veľa kôpru, zrazu vám zníži hladinu cukru v krvi, preto ho užívajte len postupne.
Leave a Reply