Ukázalo sa, že slanina posilňuje imunitný systém a nie nadarmo boli naši starí a prastarí rodičia silní a zdraví z konzumácie množstva slaniny.
Je to spôsobené tým, že slanina obsahuje kyselinu arachidónovú, ktorá patrí do skupiny Omega-6 mastných kyselín, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zlepšuje odolnosť organizmu.
Tuky v malom množstve priaznivo pôsobia na srdce a cievy, slanina reguluje sťahy svalov vnútorných orgánov vrátane srdcového svalu a krvný tlak.
Fajčiarom je dobré konzumovať slaninu v malom množstve, obsahuje totiž selén, ktorý posilňuje imunitný systém a zabraňuje oxidácii.
Čiastočne sa tak znížia škody spôsobené fajčením. Slanina tiež zmierňuje otravu alkoholom, pretože obaluje stenu žalúdka tukom, čím bráni rýchlemu vstrebávaniu alkoholu.
Bravčový tuk sa v ľudovom liečiteľstve používa už od nepamäti.
Tu je návod, ako si doma pripraviť lahodné domáce škvarky!
Ide o to, že si kúpite od mäsiara lahodnú a čerstvú mastnú slaninu. Z 10 kg slaniny máme 5-6 kg tuku a cca 2 kilá švarkov.
Ak ste si kúpili slaninu s kožou, odrežte ju. Odložíme, keďže toto môžeme ešte použiť na želé. Slaninu nakrájame cca. na 2-centimetrové kocky, vložte do smaltovanej nádoby a pridajte pol decilitra vody na kilo. Voda je potrebná, pretože slanina v pare viac zmäkne a pustí viac tuku.
Smažte na miernom ohni, roztopte a neustále miešajte, najmä ku koncu. Keď tuk prestane peniť a začnite ho odoberať čistou naberačkou do inej nádoby a ostanú nám chrumkavé švarky.
Leave a Reply