Výborné cesto na domáce plnené buchty, závin ale aj slimáky, taštičky alebo iné domáce pečivo. Hlavnou výhodou tohto receptu je, že cesto nemusí vôbec kysnúť, jednoducho zamiešate a hneď s cestom pracujete.
Pečivo môžete plniť čímkoľvek, my máme najradšej pudingovú náplň s čokoládou, ale výborné sú aj s marmeládou, tvarohom či makovou plnkou.
Potrebujeme:
- 500g hladkej múky
- 1 kocka droždia (cca 5dkg),
- 1dcl olej
- 3dcl mlieka
- 2 lyžice kryštálového cukru
- trošku soli
- štipka sódy bikarbóny
Náplň:
- uvarený hustý puding, lekvár, ochutený tvaroh s hrozienkami, mak, orechy alebo čo komu chutí
Postup:
Do mlieka pridáme 2 lyžice kryštálového cukru a dáme zahriať. Do misky si pripravíme múku, pridáme trošku soli a štipku sódy bikarbóny.
Do polovice zahriateho mlieka si rozdrobíme kocku droždia a necháme porásť. Do nádobky s múkou, soľou a sódou bikarbónou vlejeme mlieko s droždím a olej. Prilievame druhú polovicu mlieka.
Vypracujeme cesto. Cesto by sa nemalo veľmi lepiť na ruky. Aby sa vám s ním ľahšie pracovalo, môžete si ruky potrieť olejom. S cestom HNEĎ pracujeme, rukou vytvarujeme „placku“ a vyrežeme štvorce.
Plníme uvareným pudingom – ešte môžeme posypať čokoládovými kúskami a zabalíme. Ukladáme vedľa seba na plech vystlaný papierom. Každú buchtu potrieme zhora a zo strán olejom – aby sa buchty po upečení pekne oddeľovali.
Dáme do rúry na 180 stupňov na 40-45 minút. Každá rúra pečie inak. Ešte teplé je potrieť studeným mliekom, do ktorého vmiešame vanilkový cukor. Po vychladnutí posypeme cukrom a tlačíme do hlavy jedna radosť.
Prajeme vám dobrú chuť! 🙂
Leave a Reply