Už dlho skladujete v chladničke vajíčka, ktoré ste ešte nepoužili a neviete, kedy ste si ich mohli kúpiť, možno v týchto horúčavách chcete byť v bezpečí a zjesť ich čo najčerstvejšie?
No, vaše oči, nos a uši vám tiež môžu pomôcť určiť čerstvosť.
Nasledujúce triky vám pomôžu zistiť, či je vajíčko ešte dobré alebo nie, a zároveň aké je čerstvé.
1# Test vznášania
Vezmite vyššiu misku/nádobu a naplňte ju vodou. Vložte surové vajce. Ak sa vajíčko usadí na dne hrnca, je stále čerstvé.
Ak je vajce na dne hrnca, teda trochu sa zdvihne, už nie je veľmi čerstvé, ale dá sa ešte použiť, ak ho uvaríte alebo upečiete. Ak vajce vystúpi na hladinu vody, už nie je dobré, musíte ho vyhodiť.
2# Počúvanie
Aj pri tomto teste si ešte stále nemusíte rozbiť vajíčko, no tu musíte mať ostré uši. Jednoducho potraste vajíčkom a držte ho blízko ucha.
Čerstvé vajce by nemalo vydávať prakticky žiadny zvuk. Ak vajce už nie je čerstvé, pri zatrasení môžete počuť tupý zvuk. V ňom je totiž už viac vzduchu.
3# Proteínový test
Aby ste to dosiahli, musíte vajíčko rozbiť na rovnú dosku, aby ste videli, čo je vo vnútri. Musíte sa pozrieť na bielko, čím stabilnejšie a kompaktnejšie obklopuje žĺtok, tým lepšie. V tomto prípade sú vajcia čerstvé.
Ak bielkovina ľahko tečie, už nie je čerstvá, ale ak nemá vôňu, môže sa použiť vyprážaná alebo varená, ale surová sa napríklad neodporúča na výrobu majonézy.
S vajíčkami narábajte vždy opatrne a pred použitím väčšieho množstva ich po jednom rozšľahajte do pohára, aby celé neprišlo nazmar kvôli jednému pokazenému.
Ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi!
Leave a Reply