Na tieto potraviny musíte zabudnúť, ak máte citlivý žalúdok. Budete ako znovuzrodení!

Ľudia, ktorí majú problémy so žalúdkom, ako je zvýšená žalúdočná kyselina, by mali úplne upraviť stravu. A venujte zvláštnu pozornosť týmto falzifikátom!

V prvom rade by ste mali vyhodiť sýtené nápoje, kofeín, alkohol, ale aj pikantné, kyslé a korenené jedlá. Potraviny s nízkou hodnotou ph spôsobujú pálenie záhy, kyslý reflux a grganie, ako aj ďalšie súvisiace zdravotné problémy.

Pikantné jedlá a omáčky

Hodnota pH chilli omáčky je od 2,8 do 3,7, preto môžu dráždiť sliznicu pažeráka a spôsobiť návrat žalúdočnej kyseliny.

Konzumácia príliš veľkého množstva korenistých jedál zvyčajne vedie k páleniu záhy, preto sa odporúča dávať si pozor na množstvo korenistých produktov, ktoré konzumujete.

Kofeínové nápoje

Čaje a energetické nápoje tiež dráždia sliznicu žalúdka, čo spôsobuje bolesť. Nápoje s kofeínom navyše oslabujú dolný pažerákový zvierač, čo spôsobuje, že kyselina zo žalúdka sa vracia späť do pažeráka.

Citrusové šťavy

Ak máte problém s pálením záhy, vyhnite sa citrusovým plodom. Keďže je veľmi kyslý, môže spôsobiť ďalšie žalúdočné problémy.

Mätový čaj

Aj keď si často myslíme, že mäta pôsobí priaznivo na upokojenie žalúdka a čriev, neplatí to pre ľudí, ktorí majú žalúdočné problémy.

Konzumácia veľkého množstva mätového čaju každý deň môže viesť k páleniu záhy a refluxu kyseliny do pažeráka. Určite môžete piť určité množstvá tohto čaju, ale buďte opatrní.

Cherry paradajky

Tento druh paradajok môže byť extrémne kyslý, a preto by ste sa mu mali vyhýbať. Ak stále radi jete cherry paradajky, môžete si po nich dať mentolový cukrík, ktorý stimuluje tvorbu hlienu v žalúdku a týmto spôsobom môžete znížiť pálenie záhy.

Alkohol

Alkohol na jednej strane uvoľňuje zvieraciu chlopňu, no na druhej strane poškodzuje sliznicu pažeráka. Mali by ste sa mu vyhýbať, ak máte problémy so žalúdkom.

Mastné a vyprážané jedlá

Tučné a vyprážané jedlá sú riskantné, pretože spôsobujú, že žalúdočná kyselina sa vracia späť do pažeráka, čo spôsobuje pálenie záhy. Odporúča sa vyhnúť sa hranolčekom, čipsom, syrom, plnotučnému mlieku a maslu.

Sýtené nápoje

Bublinky z nápojov sýtených oxidom uhličitým sa šíria cez žalúdok, vytvárajú tlak na zvierač a tlačia žalúdočnú kyselinu späť do tráviaceho traktu.

Cesnak

Surová cibuľa je na zozname potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak vás páli záha. Týka sa to najmä cesnaku, ktorý môže spôsobiť bolesti žalúdka.

Potravinové prísady

Tu je niekoľko ďalších potravín, ktorým sa treba vyhnúť, ak vás páli záha:

  • 1. Kokosový olej
  • 2. Cukor, javorový sirup, spracovaný med
  • 4. Majonéza
  • 5. Zrná ako kukurica a pšenica

Zdieľajte článok aj so ssvojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*