Fazuľa obsahuje veľa živín, no mnohí sa jej vyhýbajú pre nepríjemné účinky, ktoré môžu spôsobiť na žalúdok. Fazuľa sa dá kúpiť buď surová v supermarkete a uvarená, použiť ju ako prísadu do šalátov, alebo kúpiť v konzerve.
Faktom je, že fazuľa je zdrojom mnohých živín, ako je vláknina, bielkoviny, folát, železo, horčík, draslík a zinok.
Ukázalo sa, že ich konzumácia znižuje vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a riziko obezity, čo sú všetky hlavné rizikové faktory srdcových ochorení.
Niektoré odrody dokonca ponúkajú poriadnu dávku vápnika, čo z nich robí skvelého spojenca pre zdravie kostí.
Konzervované fazule sú preferované mnohými spotrebiteľmi kvôli ich nízkym nákladom a všestrannosti pri varení. Sú ideálne na pridávanie do sendvičov, polievok alebo šalátov.
Nevýhodou však je, že môžu spôsobiť nadúvanie a plynatosť.
Odborníci však tvrdia, že vám to nemusí brániť v ich konzumácii, pretože existuje jednoduchý spôsob, ako sa s touto situáciou vysporiadať.
Mnohé recepty odporúčajú pred použitím prepláchnuť konzervované fazule, pretože to nielenže umožňuje pridať svoje obľúbené koreniny, ale tiež znižuje ich lepivosť a bráni im v kombinácii s inými prísadami vo vašom pokrme.
Zníženie obsahu cukru a soli
Dobrým umývaním fazule sa podľa odborníkov môže výrazne znížiť aj obsah cukru spôsobujúceho plynatosť.
200g porcia pečených fazúľ v paradajkovej omáčke môže podľa BBC Good Food obsahovať až 9,6 g cukru. Tento prebytočný cukor môže zostať vo vašom tráviacom systéme a kvasiť, čo vedie k hromadeniu plynov.
Nepríjemné pocity môžu byť u niektorých sprevádzané kŕčmi žalúdka.
Fazuľa je “vinná” tým, že spôsobuje nadmernú plynatosť kvôli svojim komplexným sacharidom, vláknitému charakteru a lektínom.
Tieto komplexné sacharidy sa ťažko štiepia bez pomoci črevných baktérií, ktoré ako odpoveď produkujú plyn.
Vláknina je pre črevá nevyhnutná, ale jej príliš veľa alebo príliš rýchla konzumácia môže spôsobiť plynatosť. Lektíny môžu tiež prispieť k nadúvaniu a plynatosti.
Podľa Kelsey Kunik, registrovaného dietológa v spoločnosti Eating Well, niektoré strukoviny s väčšou pravdepodobnosťou spôsobujú črevné ťažkosti.
“Sójové bôby, pinto fazuľa, čierna fazuľa a šošovica s väčšou pravdepodobnosťou spôsobujú plynatosť kvôli množstvu fermentovateľných cukrov a vlákniny,” poznamenáva.
Nie je to však len cukor navyše, ktorý sa dá zmyť. Vysoký obsah sodíka v konzervovanej fazuli je ďalšou zdravotnou prekážkou, ktorá trápi mnohých dietológov.
Niektorí veria, že ak ich dobre opláchnete, môžete znížiť obsah soli až o 40%.
Zdieľajte tip aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply