Konzumácia zelenej papriky pomáha zvýšiť príjem vlákniny. Zelená paprika je tiež bohatá na vitamíny C a B6. Obsahujú tiež menšie percento tiamínu (B1), horčíka, medi a vitamínu E.
Táto chrumkavá zelenina obsahuje aj provitamín A, ktorý telo dokáže premeniť na vitamín A.
Provitamín A sa nachádza vo forme betakaroténu, rastlinnej zlúčeniny so žiarivou farbou a mnohými zdravotnými benefitmi.
Zelená sladká paprika má navyše nízky obsah kalórií a relatívne nízky obsah sacharidov.
Zelená paprika je dobrá pre zdravie čriev
Paprika je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre zdravie čriev. Jedna šálka (150 gramov) surovej zelenej papriky obsahuje 2,5 gramu vlákniny.
Štúdie ukazujú, že zvýšený príjem vlákniny môže chrániť pred ochoreniami tráviaceho systému, ako je rakovina hrubého čreva a zápalové ochorenie čriev (IBD).
Konzumácia potravín bohatých na vlákninu tiež zabraňuje zápche tým, že podporuje zdravú rovnováhu črevných baktérií. Skúste pridať zelené korenie do šalátov alebo hranolky pre extra podporu vlákniny.
Prispievajú k dobrému zdraviu srdca a očí
Zelená paprika je bohatá na luteín, karotenoidnú živinu nevyhnutnú pre zdravie očí. Luteín pomáha chrániť pred poškodením spôsobeným vystavením fotoreceptorových buniek v očiach svetlu.
Takže konzumácia stravy bohatej na luteín môže pomôcť znížiť riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie (AMD), čo je stav, ktorý môže spôsobiť stratu zraku.
Pomáhajú udržiavať telesnú hmotnosť na zdravej úrovni
Zelená sladká paprika má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a je plná mnohých ďalších živín, ktoré telo potrebuje na správne fungovanie. To všetko z nich robí skvelý doplnok každej diéty.
Zdieľajte tento zaujímavý článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply