Zvyšujú zápal. Tak rýchlo si zničíte črevá!

Ľudia trpiaci Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou alebo iným zápalovým ochorením čriev majú často tendenciu používať rôzne druhy eliminačných diét.

Vylúčenie vybraných produktov z denného menu alebo zaradenie špecifických zložiek do stravy môže priniesť úľavu od neduhov a dokonca pomôcť zvrátiť chorobu.

Aj keď takáto problematika zostáva vždy individuálnou záležitosťou a diéta sa volí vždy pre daného pacienta, ukazuje sa, že je možné identifikovať niekoľko kľúčových princípov, ktorých uplatňovanie môže zlepšiť zdravotný stav ľudí so zápalovými ochoreniami čriev.

Hlavnými príčinami týchto chorôb sú:

  • genetické faktory,
  • výskyt zápalu,
  • užívanie liekov proti bolesti zo skupiny nesteroidných protizápalových liekov alebo hormonálnej antikoncepcie,
  • užívanie stimulantov, poruchy črevnej bakteriálnej flóry.

Jedným z faktorov etologického významu je tu aj strava. Hoci máme veľa potenciálnych indícií, odkiaľ môže pochádzať zápalové ochorenie čriev, jeho príčiny nie sú úplne pochopené alebo jasné. Našťastie máme každý rok nové informácie a medicína nám poskytuje nové riešenia liečby. Jedným z jeho prvkov je diétna terapia.

2. Vylučovacie diéty – nikdy „na vlastnú päsť“

Najčastejším riešením u ľudí so zápalovými ochoreniami čriev sú eliminačné diéty. Je to prirodzené, pretože najčastejšie sa príznaky zhoršujú po konzumácii konkrétnych produktov. V tomto prípade k vylúčeniam dochádza takmer intuitívne a „automaticky“.

Je však potrebné vedieť, že pacienti so zápalovými ochoreniami čriev a tí, ktorí navyše používajú eliminačné diéty, najmä tie, ktoré boli vyvinuté nezávisle, trpia početnými nedostatkami vitamínov a minerálov. Tieto budú zahŕňať: nedostatky:

  • sodík a draslík, spôsobené hnačkou a/alebo vracaním,
  • vitamín C spôsobený častým vylučovaním zeleniny a ovocia medzi pacientmi
  • horčík, zinok, vápnik spôsobený malabsorpciou, hnačkou, vracaním
  • vitamíny D a K spôsobené nedostatkom žlčových solí.

Preto je diéta zostavená vylúčením problematických produktov a zároveň doplnením jedálnička o zložky, ktoré pomôžu prípadné nedostatky odstrániť.

V období ústupu choroby môže mať zasa strava väčšinou podobu stravy zdravého človeka. Tu sa zvyčajne nezaoberáme rizikom zhoršenej absorpcie.

3. Problematické produkty a najčastejšie vylúčené v prípade črevných ochorení

Eliminačné diéty odporúčané pri zápalových ochoreniach čriev vychádzajú predovšetkým z diagnostiky potravinových alergií a intolerancií a z vlastných pozorovaní pacienta.

Verí sa, že je nesprávne iba sledovať stravovacie trendy a vylúčiť zo stravy produkty „pre každý prípad“ alebo „pre každý prípad“.

No v mnohých prípadoch produkty považované za problematické v prípade zápalového ochorenia čriev, ako sú mliečne výrobky alebo výrobky s obsahom lepku, pacientom neublížia. Ich nedostatok v strave však môže spôsobiť mnohé nutričné ​​nedostatky.

Na druhej strane pacienti, ktorí pozorne sledujú reakcie svojho tela, najčastejšie vylučujú zo stravy:

  • mlieko,
  • strukoviny a krížové rastliny,
  • jednoduché cukry,
  • produkty bohaté na vlákninu,
  • tučné jedlá, ktoré sú všeobecne považované za ťažko stráviteľné

V jednej štúdii zahŕňajúcej 233 pacientov s aktívnou ulceróznou kolitídou sa pozorovalo, že frekvencia symptómov ochorenia sa zvýšila po konzumácii, okrem iného, fazuľa, plnotučné mlieko, slivky, karfiol, brokolica, sladké sýtené nápoje, tekvica, praženica, mlieko, smotana, pomaranče, káva, pečené zemiaky.

Výsledky štúdie boli publikované v lekárskom časopise Nutrition Journal.

4. Výživové stratégie, teda čo jesť pri zápalových ochoreniach čriev?

Štúdie a závery získané zo sebapozorovania pacientov jasne naznačujú, že vylúčenie nadúvania a ťažko stráviteľných potravín bohatých na cukor, vlákninu a tuk zo stravy môže priniesť výhody v zmysle zníženia symptómov ochorenia.

Zdôrazňuje sa, aké dôležité je vyhýbať sa dlho vyprážaným jedlám, ktoré prechádzajú intenzívnou tepelnou úpravou. Výrobky na varenie a dusenie zlepšia stráviteľnosť jedla.

Riešenia odporúčané na zlepšenie zdravotného stavu pacientov trpiacich zápalovými ochoreniami čriev zahŕňajú:

  • diéta s nízkym obsahom FODMAP,
  • špecifická sacharidová diéta (SCD),
  • protizápalová diéta od Olendzkiho.

Spomínané výživové stratégie majú spoločné predovšetkým modifikovanie podielu sacharidov v strave. V prípade SCD nemáme do činenia s typickou nízkosacharidovou diétou, ale sú vylúčené všetky obilniny, jednoduché cukry (med je povolený), spracované potraviny a mlieko.

Prípustná je však konzumácia väčšiny ovocia a zeleniny, ako aj produktov ako sú orechy, orechová múka, tvaroh, syr, mäso, vajcia, maslo a oleje, ako aj domáce jogurty obohatené o Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus a Streptococcus thermophilus.

V prípade diéty s nízkym obsahom FODMAP vychádzame z predpokladu, že zo stravy treba vylúčiť skvasiteľné cukry, ktoré zvyšujú tvorbu plynov.

Pôjde o frukto-oligosacharidy (pšenica, cibuľa, strukoviny), laktózu (mlieko a mliečne výrobky s obsahom laktózy), fruktózu (ovocie, med), galaktózu (strukoviny) a polyoly (semená ovocia a umelé sladidlá).

Originálna protizápalová diéta Olendzky a spol. je zameraná predovšetkým na zníženie postprandiálnej glykémie a dodanie protizápalových zložiek vrátane cenných omega 3 mastných kyselín.

Cieľom diéty je zlepšiť stav črevnej sliznice. Medzi ďalšie predpoklady stravovania patrí okrem iného: zníženie prísunu laktózy a cukrov vrátane probiotík a prebiotík, ryby, mäso, vajcia, vybraná zelenina a ovocie, čerstvo fermentované produkty v strave.

Za zmienku stojí, že v prípade zápalových ochorení čriev zostávajú odporúčaným riešením nízkosacharidové diéty a ketogénna diéta.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*