Výborný jablkový koláč: Obľúbený koláč je pečený na krehkom cestíčku s množstvom jabĺk v škorici.

Jablkový koláč je koláč, ktorý sa dá piecť po celý rok, nielen na jeseň. Je to jednoduché, lacné a vždy rýchlo zmizne zo stola. Náš obľúbený jablkový koláč je pečený na krehkom cestíčku s množstvom jabĺk v škorici.

Tento jablkový koláč je najlepšie podávať teplý, ihneď po upečení. Výborne chutí podávaný s vanilkovou zmrzlinou, ale chutí úžasne aj bez nej. Použila som plech s rozmermi 23 cm x 37 cm]

Ingrediencie:

  • 3 šálky pšeničnej polohr.múky
  • 2 ploché lyžičky prášku do pečiva
  • 5 žĺtkov
  • 200 g masla alebo margarínu
  • 3/4 šálky práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 polievková lyžica hustej smotany 18% alebo 12%

Pusinka s pudingom:

  • 5 bielkov
  • štipka soli
  • 200 g jemného cukru
  • 1 polievková lyžica vínneho octu alebo citrónovej šťavy
  • 1 balenie (40 g) smotanového pudingu bez cukru

Jablková plnka:

  • 1,5 kg jabĺk
  • 1 – 2 polievkové lyžice krupice
  • 1 lyžička škorice

Recept:

1. Krehké cesto: Do ​​misy preosejeme múku s práškom do pečiva a práškovým cukrom. Pridám vanilkový cukor, žĺtky, smotanu a maslo nakrájané na malé kocky. Všetko rýchlo vymiesim na jednotné cesto.

2. Cesto rozdelím na dve časti v pomere 2 ku 3. Menšiu časť zabalím do fólie a dám do chladničky. Väčšinu cesta rozvaľkám na pomúčenej doske a poukladám na dno plechu vystlaného papierom na pečenie.

Vložila som do rúry predhriatej na 180*C. Pečieme 10 – 15 minút, kým jemne nezhnedne. Vyberiem z rúry a nechám vychladnúť.

3. Jablká ošúpeme a nastrúhame pomocou veľkých otvorov na strúhadle. Ak jablká pustia veľa šťavy, zlejem. K jablkám pridávam krupicu a mletú škoricu. Dôkladne premiešam.

4. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh so štipkou soli. Potom postupne pridávam cukor a ďalej šľahám, kým sa cukor úplne nerozpustí. Trvá to asi 10 minút. Pridám vínny ocot a nakoniec pudingový prášok. Chvíľu mixujem, kým sa nespojí.

5. Na upečený základ poukladám jablká. Rozotriem rovnomerne po celej ploche. Na vrch poukladám zmes bielkov a pudingu, a potom nastrúham zvyšok cesta pomocou veľkých otvorov na strúhadle.

6. Plech s cestom vložíme do vyhriatej rúry na 180*C a pečieme 35 – 40 minút. Po upečení vyberiem formu z rúry a odložím ju nabok vychladnúť. Nakoniec posypem práškovým cukrom.

Dobrú chuť! 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*