Škrobové výrobky, ako sú zemiaky alebo krúpy, by sa mali pred konzumáciou ochladiť. Aby ste sa vyhli náhlym skokom v hladine cukru v krvi, oplatí sa držať diétu s nízkym glykemickým indexom.
Pravidlá prípravy takýchto jedál sú mimoriadne jednoduché a mali by ich používať najmä diabetici a ľudia s prediabetom a tí, ktorí bojujú s nadváhou.
1. Aký je glykemický index?
Každý potravinový výrobok má špecifický glykemický index (GI), ktorý je mierou rýchlosti, akou po jeho zjedení stúpa hladina glukózy v krvi.
Produkty s vysokým GI (nad 70) spôsobujú rýchly nárast glukózy, zatiaľ čo tie s nízkym GI uvoľňujú cukry pomaly, bez toho, aby spôsobovali náhle skoky.
Na udržanie konštantnej hladiny glukózy v krvi je najlepšie vybrať produkty s nízkym a stredným GI (od 0 do 70). Jedlá musíte skladať tak, aby ich glykemická nálož bola čo najnižšia a to závisí od množstva sacharidov v skonzumovanej porcii.
Dokonca aj produkty s nízkym GI môžu zvýšiť hladinu glukózy v krvi, ak ich jeme veľa. Preto je dôležité pochopiť, ako jedlá skladať tak, aby ich celkový vplyv na hladinu cukru bol minimálny.
2. Chlad je lepší
Výrobky zo škrobu, ako sú zemiaky alebo krúpy, by sa mali pred konzumáciou ochladiť. Škrob sa pri nízkych teplotách premieňa na rezistentný škrob, ktorý funguje podobne ako vláknina, nestrávi sa a neovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.
Opätovným ohrevom takýchto produktov sa tiež nemení ich štruktúra, vďaka čomu majú nižší glykemický index.
3. Vláknina – váš spojenec
Diétna vláknina, ktorá sa nachádza v zelenine, ovocí a celozrnných výrobkoch, tiež znižuje glykemický index. V tráviacom trakte vytvára hlien, ktorý zvyšuje viskozitu obsahu potravy, čím sa predlžuje proces trávenia.
V dôsledku toho hladina glukózy v krvi stúpa pomalšie. Konzumácia veľkého množstva zeleniny umožňuje stabilnejšie hladiny cukru aj po zjedení dezertu.
4. Zaraďte tuky a bielkoviny
Ak chcete kontrolovať hladinu cukru v krvi, nemusíte sa úplne vzdať sacharidov. Základom je pridať do jedál tuky a bielkoviny, ktoré spomaľujú trávenie. Chudé mäso, zeleninu a olivový olej pridajte napríklad do ryže alebo cestovín.
Vďaka tomu bude glykemický index jedla nižší a hladina glukózy v krvi sa bude zvyšovať pomalšie.
Pre účinnú kontrolu hladiny cukru v krvi sa oplatí dodržiavať diétu s nízkym glykemickým indexom, zabezpečujúcu primeranú glykemickú nálož jedál a zaraďovanie tukov, bielkovín a vlákniny do jedálnička.
Chladenie škrobových potravín a vyhýbanie sa tým s vysokým GI tiež pomôže stabilizovať hladinu glukózy v krvi. Vďaka týmto jednoduchým pravidlám sa môžete vyhnúť náhlym skokom cukru, ktoré sú nebezpečné pre diabetikov aj zdravých ľudí.
Leave a Reply