Mäkké a chutné halušky trošku inak: Krásna farba a lahodná chuť vďaka1 cennej prísade!

Domáce, zemiakové halušky sú lahodnou náhradou klasických zemiakov k hlavnému jedlu. Výborne chutia s hubovou omáčkou alebo gulášom.

Môžu sa podávať aj samotné s akoukoľvek oblohou, napr. na jeseň pridávam do zmesi okrem zemiakov ešte jednu zeleninu. Jedlo získa farbu a nutričnú hodnotu.

Samozrejme, reč je o tekvici, sezónnej ingrediencii, na ktorú každý čaká na konci prázdnin.  Najľahšie sa s nimi manipuluje s exemplármi, ktoré sa dajú jesť aj so šupkou. Príkladom je Hokkaido a z jeho pyré sa najlepšie robí cesto na halušky.

Ako uvariť halušky, aby sa nerozpadli

Najhoršie, čo sa môže stať, sú prevarené halušky. Bohužiaľ, keď sa pridá iná surovina ako zemiaky, treba kontrolovať štruktúru a konzistenciu cesta.

Zároveň nemôžete použiť príliš veľa múky, pretože halušky budú tvrdé a gumové. Nasledujúce proporcie však tento problém riešia. Halušky hádžeme najlepšie do vriacej vody a varíme na miernom ohni 2-3 minúty, kým nevyplávajú na vrch a chvíľu povaríme.

Halušky je najlepšie vybrať dierovanou lyžicou.

Recept na zemiakové knedle s tekvicou

Varenú alebo pečenú tekvicu sa oplatí mať pripravenú vopred. Takéto tekvicové pyré môžeme skladovať v pasterizovanej nádobe alebo zmraziť.


Ingrediencie:

  • 500 varených zemiakov
  • 300 g tekvicového pyré
  • 250 g hl.múky
  • 1 vajce
  • štipka mletého muškátového orieška
  • kuchynská soľ

Príprava:

  1. Zemiaky prepasírujeme, dáme do misy a pridáme vychladnuté tekvicové pyré. Potom rozšľaháme vajíčko, pridáme múku a dochutíme muškátovým orieškom.
  2. Cesto vymiesime na jednotnú hmotu. Hmotu rozdelíme na dve guľky, vytvarujeme valček a rozdelíme na diagonálne kúsky, aby sme vytvorili halušky.
  3. Posypeme ich múkou, aby sa neprilepili, potom hádžeme dávky halušiek do vriacej vody a varíme 2-3 minúty.

Vyskúšajte!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*