Zapekaná misa z babičkiných receptov. Ideálne na rodinnú večeru!

Zemiaková zapekaná misa je jedlo, ktoré prináša spomienky na teplé domáce večere. Vďaka svojej univerzálnosti sa hodí na každú príležitosť, od rodinného stretnutia až po rýchle jedlo po práci.

Dnes sa s vami podelím o recept, ktorý poteší každého milovníka domácich chutí. Zapekanka je klasika. Je to skvelý nápad na sýty obed alebo večeru a dá sa použiť aj ako jedlo, ktoré sa dá ľahko ohrievať.

Stojí za zmienku, že je založená na zemiakoch, ktoré dávajú jedlu jedinečnú chuť a výživnosť. Určite poteší celú rodinu!

Na prípravu chutného jedla budeme potrebovať nasledujúce zložky:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 veľké cibule
  • 2 šálky strúhaného žltého syra (najlepšie Gouda)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malý baklažán
  • 300 g húb
  • soľ, korenie
  • zemiakové korenie
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja

Ako pripraviť?

  1. Zemiaky dôkladne umyjeme, ošúpeme a varíme v osolenej vode asi 20-25 minút, kým nie sú mäkké, ale nie rozvarené.
  2. Cibuľu nakrájame na kocky a cesnak nasekáme nadrobno. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Baklažán umyjeme a nakrájame na polovičné plátky.
  3. Na panvici rozohrejeme olivový olej a orestujeme cibuľu a cesnak. Po chvíli pridáme huby a dusíme asi 20 minút, kým nepustia šťavu.
  4. V samostatnej panvici krátko opečte nakrájaný baklažán, kým nie je mierne zlatý. Uvarené zemiaky nakrájame na hrubšie plátky. Dochutíme ich soľou, korením a korením na zemiaky.
  5. Prvú vrstvu zemiakov položte na dno zapekacej misy. Potom pridajte vyprážané baklažány a zmes cibule a húb. Všetko bohato posypeme strúhaným syrom.
  6. Vrstvy opakujte, kým sa vám neminú všetky ingrediencie a na vrch dáme poslednú vrstvu zemiakov a zvyšok syra. Nádobu vložíme do vyhriatej rúry (180°C) a pečieme asi 45 minút, kým nie je vrch zlatistý a chrumkavý.

Po upečení je pokrm pripravený na podávanie. Môžete podávať samostatne alebo s čerstvým šalátom. Toto jedlo určite osloví deti aj dospelých.

Recept je jednoduchý a konečný výsledok poteší svojou chuťou a vôňou.

Ak vás recept zaujal a páči sa vám, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*