Máte radi ružovú, himalájsku soľ? Toto o nej asi neviete…

Ružová, himalájska, kryštálová soľ sa stala populárnou v posledných rokoch, takže je dosť pravdepodobné, že ste o nej už počuli.

Ak ste o nej ešte nepočuli, poviem vám, prečo je ružová himalájska soľ taká skvelá, najmä v porovnaní s morskou soľou a bežnou kuchynskou soľou.

Ružová himalájska soľ je špeciálna, pretože sa vyskytuje iba v Ázii. Predpokladá sa, že pred 200 miliónmi rokov bola vykryštalizovaná morská soľ pochovaná vrstvou lávy.

Časom táto vrstva lávy, ktorá stuhla na kameň, chránila soľ pred prírodnými živlami. Tieto kryštály soli prežili takmer v starodávnej podobe, nedotknuté nečistotami moderného človeka.

Priaznivé účinky

Ružová himalájska soľ je plná minerálov. V ľudskom tele aj v tejto vzácnej ružovej soli sa v skutočnosti nachádza 84 druhov minerálov.

Za zmienku stojí chlorid a síran sodný, vápnik, draslík a horčík. Treba tiež poznamenať, že pri konzumácii ružovej himalájskej soli skonzumujete menej sodíka, pretože je menej rafinovaná a vo väčších kusoch.

Ak teda začnete jesť ružovú himalájsku soľ, aké zdravotné benefity môžete očakávať?

  • stav krvných ciev sa zlepšuje
  • zlepšujú sa dýchacie funkcie
  • rovnováha pH v bunkách je stabilizovaná
  • znižuje účinky starnutia
  • kvalita spánku sa zlepšuje
  • sexuálny apetít sa zlepšuje
  • svalové kŕče sa znižujú
  • zlepšuje sa hydratácia
  • kosti silnejú
  • krvný tlak klesá
  • zlepšuje sa krvný obeh
  • pomáha odstraňovať ťažké kovy z tela

Iné soli

Aby sme ďalej dokázali, aká skvelá je táto soľ, musíme ju porovnať s inými soľami.

Morská soľ

Jednoznačne dobrá voľba. Aj morská soľ sa však každým rokom čoraz viac spracováva. Nehovoriac o tom, že oceány sú znečistené v nevídanej miere.

Vzhľadom na to, že ružová himalájska soľ sa vďaka procesu tvorby zachovala v takmer dokonalom stave, je tou najlepšou voľbou.

Stolová soľ

Určite najhoršia voľba z troch. Tento typ soli je zbavený minerálov, obsahuje iba sodík a chlorid. Potom sa tiež vybieli a „vyčistí“ chemikáliami pred zahriatím na vysoké teploty.

Navyše, jód, ktorý sa pridáva, je syntetický, čo sťažuje správne vstrebávanie tela.

Zaujalo vás to? Zdieľajte príspevok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*