
Soľ je nepochybne najdôležitejším korením v domácnostiach. Najčastejšie siahame po jódovanej soli, na konzervy volíme kamennú soľ a veľa ľudí sa nechalo zlákať aj himalájskou soľou.
Do košíka s koreninami sa oplatí pridať aj soľ kala namak.
Na prvý pohľad nepripomína soľ, ale malé, tmavé kamienky. Kala namak sa nazýva „čierna himalájska soľ“, hoci jej farba je skôr tmavošedá ako čierna.
Používajú ho ľudia v Indii a Pakistane a rýchlo si získal srdcia vegánov. Má charakteristickú vajcovitú chuť a vôňu, ktorá sa často používa v rastlinnej kuchyni. Je tiež cenným doplnkom stravy a jedným z liekov ajurvédskej medicíny.
Čierna soľ z Ázie
Špecifická farba tejto soli je spôsobená špecifickým spracovaním, ktoré zahŕňa dlhodobé praženie kryštálov soli vyťažených v oblasti Himalájí (India, Pakistan, Bangladéš, Nepál).
Tento proces prebieha pri vysokej teplote a okrem iného sa do pece, v ktorej sa praží soľ, pridávajú minerály. drevené uhlie, kôra a plody stromu amla a zmes exotických bylín.
Vďaka tomuto procesu soľ získava svoju jedinečnú farbu a charakteristickú chuť a vôňu, ktorá sa často prirovnáva k vareným vajíčkam.
Je to spôsobené prítomnosťou zlúčenín síry, ako je síran sodný, sírnik železa a sírovodík, ktoré vznikajú v dôsledku chemických reakcií prebiehajúcich počas praženia.
Vlastnosti kala namak
Na celom svete je oceňovaná nielen chuť tejto soli, ale aj jej zdravotné vlastnosti. V Indii a Pakistane sa kala namak po stáročia používa a oceňuje nielen ako korenie, ale aj ako liek na rôzne neduhy.
Ajurvédske tradície mu pripisujú liečivé vlastnosti, ako je liečba žalúdočných problémov a pálenia záhy. Má tiež zmierniť plynatosť a podporovať činnosť tráviaceho systému. Obsah síry môže mať priaznivý vplyv aj na pokožku a vlasy.
Ako každá iná soľ pozostáva predovšetkým z chloridu sodného, no obsahuje až 84 mikroelementov. Je to zaujímavé korenie s pútavou chuťou, ale nemali by sme s ním zaobchádzať ako s jediným zdrojom cenných živín.
Jej konzumácia, ako aj akejkoľvek inej soli, by mala byť mierna a kontrolovaná. Pamätajte, že prebytok sodíka vo vašej strave je škodlivý pre vaše zdravie, bez ohľadu na typ soli, ktorú konzumujete.
Ako používať kala namak soľ?
Kala namak si získava na popularite vo vegánskej strave, najmä ako náhrada vajec. Je ideálnym doplnkom k jedlám ako miešané tofu či vegánska majonéza, no nevegáni ho ocenia aj v pikantných polievkach, kari či omáčkach.
Môže sa pridať do sendvičových nátierok, šalátov a dokonca aj do nápojov ako jal-jeera, kde je kľúčovou zložkou osviežujúceho nápoja s rascou, mätou a zázvorom. S jeho využitím v kuchyni sa oplatí experimentovať, no pamätajte na striedmosť.
Leave a Reply