Zemiaky ako stvorené na Valentína. Podmania si každé srdce!

Valentín sa nezadržateľne blíži a tento rok pripadá na piatok. Toto je ideálny čas na romantický večer s milovanou osobou. Na túto príležitosť sa oplatí pripraviť zemiaky v tvare srdca, ktoré sú nielen rozkošné, ale aj výnimočne chutné.

Zemiaky má rád hádam každý. Veď už stovky rokov patria medzi základné druhy zeleniny v našom jedálničku.

Pyré, rezne, guličky, hranolky, placky – existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť zemiaky. Nedávno som si všimla nový trik na TikTok na profile s názvom @crowdedkitchen, ktorý vyžaduje formu v tvare srdca.

Oplatí sa ju nájsť, pretože vďaka nemu vyzerá výsledný efekt pokrmu naozaj efektne. Na valentínske zemiaky používam repkový olej, aj keď slnečnicový olej alebo prepustené maslo sú tiež skvelé, pretože majú primerane vysoký bod zadymenia.

Zemiaky by mali byť žlté a krémovej konzistencie, aby sa s nimi ľahko pracovalo. Ku koncu pečenia som sa rozhodla jedlo okoreniť strúhaným syrom Grana Padano, no skvelý by bol aj parmezán.

Časti zemiakov, ktoré ostanú po vykrojení, môžeme použiť na pyré.


Ingrediencie:

  • 4-5 veľkých zemiakov
  • repkový olej
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 4-6 lyžíc masla
  • 8-10 strúčikov cesnaku
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • 4 vetvičky tymiánu
  • pohár vývaru
  • grana padano (alebo parmezán)
  • Extra: vykrajovačka na sušienky v tvare srdca

Príprava:

  1. Zemiaky nakrájame na 2,5 cm hrubé plátky. Pomocou vykrajovačky ich vytvarujte do tvaru srdca. Vložte zemiaky do misky so studenou vodou a namočte ich na 15 minút, potom ich osušte papierovou utierkou.
  2. Nalejte olej do veľkej panvice a zohrejte ho na stredne vysokej teplote. Potom pridajte zemiaky do panvice, znížte oheň a opekajte 3-5 minút z každej strany, kým nebudú zlaté a chrumkavé. Z oboch strán ich osolíme.
  3. Na chvíľu vypnite oheň a pomocou klieští a papierovej utierky odsajte z panvice čo najviac tuku. Znížte teplotu na strednú úroveň a pridajte k zemiakom maslo, cesnak, bylinky a soľ a korenie podľa chuti.
  4. Zohrievajte maslo, kým sa nestane tekutým, ale dávajte pozor, aby sa nespálilo. Zemiaky polejeme rozpusteným maslom, potom pridáme tuk z panvice.
  5. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov Celzia a pečieme 15 – 20 minút, kým zemiaky vo vnútri nezmäknú. Po 10 minútach môžete valentínske zemiaky na chvíľu vybrať a posypať syrom grana padano.

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*