Je bezlepková a má ľahkú chuť. Pomôže to znížiť cholesterol a urýchli trávenie!

Vyzerá ako bežná múka a dá sa použiť podobne. Má však inú chuť a predovšetkým zloženie. V obchodoch sa objavuje čoraz častejšie, preto sa určite oplatí dať mu šancu.

Kokosovú múku dobre poznali ľudia s celiakiou, neznášanlivosťou lepku a nadšenci zdravého životného štýlu. Neobsahuje lepok a jeho využitie je na rozdiel od zdania skutočne všestranné.

Ako už názov napovedá, vyrába sa z kokosu, presnejšie povedané, z jeho dužiny. Čerstvé kokosové orechy sa otvárajú a zvnútra sa uvoľňuje biela dužina. Dužina sa zvyčajne lisuje, aby sa od nej oddelilo kokosové mlieko. Po lisovaní a odmastení prichádza na rad sušenie, ktoré je veľmi opatrné.

Vlastnosti kokosovej múky

V prvom rade je bezlepkový, takže je ideálny pre obmedzenú diétu. Obsahuje tiež veľa vlákniny, ktorá napomáha tráveniu, reguluje hladinu cukru v krvi a dodáva pocit sýtosti. Má ho až desaťkrát viac ako pšeničná múka.

Navyše vysoký obsah vlákniny v kokosovej múke môže pomôcť znížiť hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi tým, že ho viaže v tráviacom trakte a bráni jeho vstrebávaniu.

Má tiež nízky glykemický index, vďaka čomu je dobrou voľbou pre ľudí s cukrovkou a inzulínovou rezistenciou.

Ako používať kokosovú múku

Kokosová múka má všestranné využitie. Má jemnú, jemne sladkú chuť a jemnú kokosovú vôňu. Dá sa použiť na prípravu sladkých aj slaných jedál. Ideálne pre pečivo, ako sú koláče, sušienky alebo palacinky.

Oplatí sa však pripomenúť, že sa nelepí tak dobre ako pšeničná múka, preto sa ju oplatí pri pečení kombinovať s inými druhmi múky. Tu sa osvedčia iné bezlepkové odrody, ako napríklad mandľový alebo ryžový.

Lepšie viazanie zabezpečí pridanie psyllia. Pečivo vyrobené s ním môže byť drobivejšie a suché. Nemožno ju nahradiť pšeničnou múkou v pomere 1:1. V porovnaní s inými múkami sa zvyčajne používa v menšom množstve. Je tiež veľmi savá.

Recepty často vyžadujú viac tekutín (vajcia, mlieko, voda) ako tradičné múky. Dá sa použiť ako zahusťovadlo do omáčok, polievok a dusených pokrmov, ako prísada na obaľovanie rýb a mäsa a pridanie trochy do kokteilu zvyšuje obsah vlákniny a dodáva mu jemne kokosovú príchuť.

Ak vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*