Ingrediencie
- 1 kg jabĺk
- 320 g polohrubej múky
- 150 g masla
- 125 ml vody
- 125 ml smotany
- 1/2 ČL sódy
- 1 vajce
- 220 g cukru
- 1 ČL octu
Postup
- Dve polievkové lyžice múky si nechajte na krém a zvyšok zmiešajte so zmäknutým maslom, do ktorého prilejete 125 ml vody a dobre premiešajte.
- Pridajte do cesta sódu zmiešanú s octom, vytvorte si mäkké cesto, ktoré sa vám nebude lepiť na ruky.
- Jablká zbavte šupky, jadierok a nakrájajte ich na tenké plátky. Môžete použiť jablká rôznych odrôd, koláč bude ešte chutnejší, ak zmiešate sladké s kyslejšími.
- Vyvaľkajte si cesto, vložte ho do vymastenej formy a na neho poukladajte plátky jablka. Ovocie môžete posypať škoricou a cukrom – voliteľné.
- Na výrobu krému si zmiešajte cukor, smotanu, vajce a dve polievkové lyžice múky. Všetky ingrediencie vyšľahajte. Mal by vám vzniknúť redší krém.
- Krém vylejte na cesto s jablkami a vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov. Pečte 40-50 minút, počas toho môžete koláč kontrolovať pomocou špáradla.
- Koláč nechajte vychladnúť vo forme a potom ho servírujte s posypaným práškovým cukrom.
- Koláč môžete podávať s voňavým nesladeným čajom.
Leave a Reply