Chren sa najčastejšie používa vo veľkonočnom období, kedy je prílohou k sviatočným mäsitým jedlám. Nič vám nebráni zaradiť ho do jedálnička na jeseň a v zime.
Vitamíny a účinné látky, ktoré obsahuje, môžu zlepšiť imunitu, pomôcť odstraňovať nepríjemné prejavy chrípky a prechladnutia a skrátiť dobu rekonvalescencie.
Koreň sa často zaraďuje (spolu s cesnakom, zázvorom a medom) medzi prírodné antibiotiká. Chren je považovaný aj za prírodný liek na bolesti kĺbov a blahodarný vplyv na tráviaci systém.
Reguluje jeho prácu a zrýchľuje metabolizmus, čo sa hodí najmä pri redukčných diétach. Chren sa konzumuje väčšinou surový, ale dajú sa z neho pripraviť aj liečivé sirupy a tinktúry.
Čo nájdete v chrene?
Korene a listy chrenu dokážu zlepšiť činnosť obehovej sústavy, regulovať krvný tlak, priaznivo vplývajú aj na črevá a žalúdok: uľahčujú vstrebávanie cenných látok z potravy a stimulujú tvorbu žalúdočných štiav, vďaka čomu zlepšuje sa chuť do jedla a trávenie.
Chrenový sirup
Chrenový sirup si pripravíte jednoducho. Stačí nastrúhať asi 100 g koreňa a pridať k nemu pol pohára vychladenej a prevarenej vody. Nechajte 30 minút odstáť a výslednú šťavu potom dôkladne vytlačte.
Oplatí sa zmiešať so 100 g medu alebo rovnakým množstvom domácej ovocnej šťavy (zjemnia pikantnú chuť a vôňu). Sirup môžete piť trikrát denne. Odporúčaná dávka je jedna čajová lyžička pre deti a jedna polievková lyžica pre dospelých.
Výhody konzumácie chrenového sirupu
Chrenový sirup sa odporúča najmä pri prechladnutí alebo chrípke. Vďaka vitamínom a minerálom, ktoré obsahuje, pôsobí diaforeticky a antipyreticky.
Okrem toho chren zmierňuje pretrvávajúci a vlhký kašeľ, pretože riedi hlieny a uľahčuje vykašliavanie. Sirup navyše pomáha otvárať horné dýchacie cesty a upchávať dutiny. Špecifickosť môže tiež zmierniť bolesti svalov a kĺbov, ktoré často sprevádzajú infekcie.
Chrenová tinktúra
Chrenová tinktúra je účinný prípravok určený na vonkajšie použitie. Rýchlo zmierňuje bolesti svalov a kĺbov a je užitočný pri reumatoidnej artritíde.
Aplikuje sa na boľavé miesta, okamžite ich prehreje a zlepší ich prekrvenie. Chrenová tinktúra tiež znižuje opuchy a znižuje svalové kŕče. Dá sa použiť aj v prípade ischias a dny.
Ako pripraviť tinktúru z chrenu?
Príprava tinktúry nie je náročná. Stredne veľký koreň stačí nastrúhať na strúhadle a potom zaliať pohárom vodky alebo vínneho octu. Všetko treba odložiť, na 14 dní prikryť a potom scediť.
Tinktúra sa aplikuje iba na pokožku, dvakrát denne. Stojí za to pamätať, aby ste ho nepoužívali na podráždenom mieste, pretože môže spôsobiť pálenie a svrbenie.
Ak je pre Vás tento článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku. Ďakujeme!
Leave a Reply