Ak trpíte častými infekciami, mali by ste skúsiť tento domáci sirup alebo tinktúru!

Chren sa najčastejšie používa vo veľkonočnom období, kedy je prílohou k sviatočným mäsitým jedlám. Nič vám nebráni zaradiť ho do jedálnička na jeseň a v zime. Vitamíny a účinné látky, ktoré obsahuje, môžu zlepšiť imunitu, pomôcť odstraňovať nepríjemné prejavy chrípky a prechladnutia a skrátiť dobu rekonvalescencie. Koreň sa často zaraďuje (spolu s cesnakom, zázvorom a medom) medzi prírodné antibiotiká. Chren je považovaný aj za prírodný liek na bolesti kĺbov a blahodarný vplyv na tráviaci systém. Reguluje jeho prácu a zrýchľuje metabolizmus, čo sa hodí najmä pri redukčných diétach. Chren sa konzumuje väčšinou surový, ale dajú sa z neho pripraviť aj liečivé sirupy a tinktúry.

Čomu pomôžu?

Chren, známy aj ako kapustový list, je rastlina z čeľade kapustovité. Spočiatku sa používal iba v tradičnom ľudovom liečiteľstve a potom ako prídavok do mnohých jedál. Chren má výraznú chuť a vôňu, ktorú nemá každý rád. Sú za ne zodpovedné glukozinoláty, ktoré majú aj terapeutický účinok. Okrem toho, že sa chren používa ako príloha k mäsu, je často zložkou rôznych konzerv, ale aj marinád, omáčok, sirupov a tinktúr. Stojí za to vedieť, že strúhaný koreň aj čerstvé listy chrenu majú priaznivé účinky na zdravie.

Čo nájdete v chrene?

Chren je bohatý na účinné látky, ktoré priaznivo pôsobia na zdravie. Vďaka spomínaným glukozinolátom získava chren antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Patria medzi prírodné antioxidanty, ktoré dokážu spomaliť proces starnutia pokožky, znížiť riziko civilizačných chorôb a zlepšiť odstraňovanie toxínov z tela. V chrene nájdete vitamíny (A, C, E, K), ale aj minerály (draslík, sodík, horčík, vápnik a fosfor). Korene a listy chrenu dokážu zlepšiť činnosť obehovej sústavy, regulovať krvný tlak, priaznivo vplývajú aj na črevá a žalúdok: uľahčujú vstrebávanie cenných látok z potravy a stimulujú tvorbu žalúdočných štiav, vďaka čomu zlepšuje sa chuť do jedla a trávenie.

Chrenový sirup

Chrenový sirup si pripravíte jednoducho. Stačí nastrúhať asi 100 g koreňa a pridať k nemu pol pohára vychladenej a prevarenej vody. Nechajte 30 minút odstáť a výslednú šťavu potom dôkladne vytlačte. Oplatí sa zmiešať so 100 g medu alebo rovnakým množstvom domácej ovocnej šťavy (zjemnia pikantnú chuť a vôňu). Sirup môžete piť trikrát denne. Odporúčaná dávka je jedna čajová lyžička pre deti a jedna polievková lyžica pre dospelých.

Výhody konzumácie chrenového sirupu

Chrenový sirup sa odporúča najmä pri prechladnutí alebo chrípke. Vďaka vitamínom a minerálom, ktoré obsahuje, pôsobí diaforeticky a antipyreticky. Okrem toho chren zmierňuje pretrvávajúci a vlhký kašeľ, pretože riedi hlieny a uľahčuje vykašliavanie. Sirup navyše pomáha otvárať horné dýchacie cesty a upchávať dutiny. Špecifickosť môže tiež zmierniť bolesti svalov a kĺbov, ktoré často sprevádzajú infekcie.

Chrenová tinktúra

Chrenová tinktúra je účinný prípravok určený na vonkajšie použitie. Rýchlo zmierňuje bolesti svalov a kĺbov a je užitočný pri reumatoidnej artritíde. Aplikuje sa na boľavé miesta, okamžite ich prehreje a zlepší ich prekrvenie. Chrenová tinktúra tiež znižuje opuchy a znižuje svalové kŕče. Dá sa použiť aj v prípade ischias a dny.

Ako pripraviť tinktúru z chrenu?

Príprava tinktúry nie je náročná. Stredne veľký koreň stačí nastrúhať na strúhadle a potom zaliať pohárom vodky alebo vínneho octu. Všetko treba odložiť, na 14 dní prikryť a potom scediť. Tinktúra sa aplikuje iba na pokožku, dvakrát denne. Stojí za to pamätať, aby ste ho nepoužívali na podráždenom mieste, pretože môže spôsobiť pálenie a svrbenie.

Ak je pre Vás tento článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku. Ďakujeme!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*