Ako pripraviť dokonalé lečo! Niekoľko trikov, ktoré zrejme nepoznáte!

Mnohým z nás sa však lečo z nejakého dôvodu nepodarí dokonale. Nuž, poďme si objasniť fakty a pozrieť sa, na čo si dať pri príprave leča pozor!

V prvom rade, papriky a paradajky s príchuťou vody neprinesú lepší výsledok, takže si budete musieť počkať, kým ingrediencie zostanú na slnku, aby dozreli do chuťového a aromatického základu.

Prvý krok, príprava panvice, možno nie je najkontroverznejší, ale nasledujúci krok, výber tuku, áno. Lečo sa pripravuje na slaninovom tuku, nie na oleji a nikoho by som k tomu nenabádala, ale odporúčam vyskúšať kačací tuk, vďaka ktorému môže byť lečo ešte chutnejšie.

Rozhodujúcou otázkou číslo jeden je, ako nakrájať cibuľu. Nakrájate ju celkom najemno, na kolieska alebo na tenké pásiky? Ja dávam prednosť tomu druhému. Uistite sa, že ich máte dostatok.

Keďže každý má na lecsó inú kapacitu, najpresnejší pomer je podľa mňa jeden diel cibule, dva diely paradajok a štyri diely papriky. Cibuľu nechajte variť, kým nebude pekne šťavnatá a priesvitná, a potom pridajte papriku nakrájanú na kocky.

Zatiaľ nepridávajte žiadne korenie ani soľ, pretože by sa z papriky vytratila šťava. Šťava by tak bola príliš hustá a paprika by časom zhorkla.

Prvých niekoľko minút papriku otočte na mierne vyšší oheň na niekoľko minút, potom prikryte a pokračujte vo varení na miernom ohni. Najmä príslušníci silnejšieho pohlavia tvrdia, že to nie je pravé lečo, ak na začiatku nepridáte feferónky – nie mleté, ale pravé papriky, baranie rohy.

V tomto bode by mal každý postupovať podľa vlastnej chuti a temperamentu, ale oplatí sa myslieť aj na tých, ktorí neznášajú príliš ostré chute. Kým sa paprika varí, ošúpeme paradajky.

 

Hoci to môže byť ďalší sporný bod, rozdrvené šupky z paradajok polievku neurobia chutnejšou, len ťažšie stráviteľnou, a pohľad na ne tiež nie je vábny.

Ak paradajky pred lúpaním ponoríte na 2 minúty do vriacej vody, rýchlo sa zbavíte šupky a mnohí ľudia odstraňujú aj zelenú, stopkatú časť.

Paradajky sa do leča pridávajú, keď sa paprika trochu scvrkne a začne sklovatieť. Korenie sa môže pridať spolu s paradajkami. Hodí sa naň len čerstvo mleté čierne korenie, mletá červená paprika podľa chuti, soľ, malá lyžička cukru a niekoľko strúčikov nasekaného cesnaku.

Lečo je hotové, keď sa paradajky rozpadnú, ale ešte nie sú úplne omáčkovité. Dobré lečo má dušu, ktorá si vyžaduje trpezlivosť a pozornosť – preto ho varte na pomalom ohni, občas premiešajte alebo potraste panvicou.

Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj s ostatnými :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*