Ako som vyliečila svoje autoimunitné ochorenie úplným vyhnutím sa cukru!

Tento článok sa mi písal ťažko. Prestala som jesť cukor kvôli autoimunitnému ochoreniu, ktorým som trpela (Hashimotova tyreoiditída). Hlavným dôvodom, prečo sa držím diéty bez cukru, je to, že som zistila veľmi veľký rozdiel.

Odpoveď je teda veľmi jednoduchá

Vyhýbanie sa cukru malo na moje autoimunitné ochorenie najväčší vplyv, väčší ako lieky alebo iné lekárske zásahy (a verte mi, vyskúšala som už všetko). Za posledné 3 roky sa mi podarilo lepšie liečiť tento problém a dokonca ho vyliečiť zvrátením poškodenia.

– Teraz mám nulové protilátky proti štítnej žľaze.
– Užívam minimálnu dávku tyroxínu.
– Hladina hormónov sa vrátila do normálu.

Trvalo mi roky, kým som sa dostala do tohto bodu. Rozhodla som sa pre veľkú zmenu v stravovaní, ktorá urýchlila zastavenie konzumácie cukru. Chcela som sa dostať zo začarovaného kruhu, v ktorom ma táto choroba uväznila. Nižšie vysvetľujem, ako sa to presne stalo.

Cukor je pre črevá škodlivý.

Nerovnováha cukru v krvi dráždi tráviaci systém a spôsobuje priepustnosť čriev, čo vedie k rozvoju autoimunitného ochorenia. Toxíny prechádzajú do krvného obehu a spôsobujú autoimunitnú reakciu, pretože protilátky útočia na cudzích votrelcov. Protilátky potom môžu napadnúť niektoré časti tela, napríklad štítnu žľazu.

Cukor spôsobuje zápal.

Uvedený proces spôsobuje zápal, ktorý ohrozuje funkciu imunitného systému. Cukor tiež ovplyvňuje schopnosť bielych krviniek ničiť toxíny. Začína do 30 minút po konzumácii a trvá 5 hodín.

Náhly nárast inzulínu ničí štítnu žľazu.

Ako už mnohí vedia, cukor spôsobuje, že pankreas vylučuje inzulín, ktorý prenáša dodatočný cukor z krvi do buniek, kde sa glukóza využíva na výrobu energie. Časom však bunky strácajú schopnosť reagovať na inzulín. Pankreas je nútený produkovať ešte viac inzulínu, čo nakoniec vedie k rezistencii voči nemu.

Štúdie ukázali, že opakovaný nárast inzulínu zvyšuje deštrukciu štítnej žľazy.

Okrem toho sa nízka hladina cukru v krvi vníma ako hrozba pre prežitie organizmu. Preto nadobličky vylučujú kortizol, ktorý potom spôsobí, že pečeň zvýši množstvo dostupnej glukózy, čím sa hladina cukru v krvi dostane na normálnu úroveň.

Kortizol je hormón reakcie “bojuj alebo uteč” a vylučuje sa v situáciách, ktoré obzvlášť ohrozujú život. Spôsobuje zvýšenie srdcovej frekvencie, prietoku kyslíka a krvi a zastavuje trávenie, rast a reprodukciu, takže všetka energia sa prenáša do mozgu a svalov.

Problémom je, že ak sa kortizol produkuje v nadmernom množstve (z každodenného jedenia cukru), potláča funkciu hypofýzy, ktorá je nevyhnutná pre funkciu štítnej žľazy (hypotalamus, štítna žľaza a hypofýza).

Na druhej strane, zlá funkcia štítnej žľazy môže spôsobiť problémy s inzulínom.

Funkcia štítnej žľazy závisí od udržiavania normálnej hladiny cukru v krvi a udržiavanie normálnej hladiny cukru v krvi závisí od zdravej funkcie štítnej žľazy. Zlá funkcia štítnej žľazy spomaľuje rýchlosť, akou telo spracováva cukor – v bunkách, tráviacom systéme, reakcii na inzulín a jeho odstraňovaní.

To znamená, že v krvi môžeme mať aj normálnu hladinu glukózy, ale pretože reakcia na ňu a jej vstrebávanie je oneskorené, veľmi ľahko dostaneme hypoglykémiu (a teda spotrebujeme cukor).

Ľudia s problémami so štítnou žľazou majú zvyčajne ťažkosti s cukrom.

Sami musíte prelomiť tento začarovaný kruh. Ťažko povedať, čo je prvé – problémy s metabolizmom alebo zlá funkcia štítnej žľazy. Na tom však nezáleží. Nakoniec je skutočným problémom cukor a riešením je vyhnúť sa mu.

Pokiaľ ide o mňa, viem, že môj problém s chorobou pramení zo závislosti od cukru na konci dospievania. To viedlo k črevným problémom, nespavosti, závislostiam, hormonálnym problémom, neurologickým poruchám a problémom s nadobličkami. Potom prišla Gravesova choroba (ďalšia forma ochorenia štítnej žľazy) a nakoniec Hashimotova tyreoiditída.

Jediný spôsob, ako prelomiť začarovaný kruh a zabrániť jeho vzniku a zhoršovaniu, je vyhnúť sa cukru.

Zdielajte tento článok aj ďalej… prosím

Autorka: Sarah Wilsonova

 

Written By
More from redakcia
Lahodný jablkový koláč, ktorý zachutí úplne každému! RÝCHLY RECEPT!
Potrebujeme:  Cesto: 40 dkg múky 15 dkg práškového cukru 15 dkg masla...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *