Ako upokojiť zapálený, žaludočný vred? Drastická zmena jedálnička nie je nutná!

Ešte pred nedávnom ľudia, ktorí mali dvanástorníkové (ale aj žalúdočné) vredy, museli dodržiavať veľmi prísnu diétu. Dnes už vieme, aká je hlavná príčina tohto ochorenia a preto sa zmenil aj spôsob liečby. Drastická zmena jedálnička už nie je nutná, ale určitá modifikácia chorým len prospeje a pomôže upokojiť rozbúrený a bolestivý vred.

Dôležitý je dostatočný prísun bielkovín, je síce pravda, že potraviny obsahujúce väčšie množstvo aminokyselín zvyšujú tvorbu žalúdočnej kyseliny a môžu vred podráždiť, ale pri správnom výbere dochádza k opačnej reakcii.

Preto sa odporúča mlieko, chudé mäso, nízkotučné tvarohy, vajcia a tiež ryby. Tie posledné sú dôležité aj z dôvodu vyššieho obsahu nenasýtených kyselín, z ktorých mnohé majú na tráviaci trakt a sliznicu upokojujúci účinok.

  • Počas problémov so vredmi sa dnes odporúča, aby sa nám správne upravená (čiže nie kvapkajúca tukom filé) morská rybka objavila na tanieri prinajmenšom trikrát týždenne.
  • Ďalšou prospešnou látkou je vitamín C aj keď v tomto prípade je ukrytý malý háčik. „Céčko“ spomaľuje množenie baktérií, čo je pre nás veľmi užitočné, lenže jeho najlepším prirodzeným zdrojom je ovocie a zelenina, ktoré obsahujú väčšie množstvo vlákniny. A tá môže náš tráviaci trakt pekne rozdráždiť.
  • Užitočné sú aj vitamíny A a E, ktoré nájdeme v mlieku, vajciach či hydinovej pečeni a tiež zinok, ktorý posilňuje sliznicu. Nájdeme ho v chudom mäse, morských plodoch a čerstvých strukovinách (sušené ho majú tiež, ale tie môžu vyvolať problémy s trávením a tým pádom anulovať pozitívny efekt).

Predtým existovali veľké zoznamy zakázaných potravín a ochucovadiel, dnes sa medicína prikláňa skôr k názoru, že je to záležitosť veľmi individuálna a to čo dráždi jedného na druhého nemusí mať vôbec žiadny vplyv. Preto je skôr dôležité pozorovať reakciu nášho organizmu a obmedzovať to, čo nám dvanástorníkový vred preukázateľne rozdráždi.

Všeobecne u väčšiny ľudí bývajú najproblematickejšie polotovary presýtené chémiou, údeniny, vyššie zmienené nadmerné množstvo vlákniny, káva, alkohol, silný čaj, ostré korenie, silné mäsové vývary (a omáčky či polievky, kde sa používajú ako základ), vyprážané, masť.

Ale ako už bolo uvedené, u každého sa to môže líšiť. Dôležitejšie je, aby sme jedli pravidelne a starostlivo žuvali každé sústo. Vhodné sú skôr menšie porcie, pri jedle by sme mali byť v kľude a pri stole. Rozhodne by sme sa mali vyhýbať stresu, ktorý môže rozdráždiť ako žalúdok tak aj dvanástnikový vred.

Ľudová medicína tradične odporúčala ako doplnok pri liečbe šťavu z kyslej kapusty, ľanové semienko a tiež pitie vody z varených zemiakov.

Zdieľajte tento informatívny článok aj so svojimi priateľmi.

Written By
More from redakcia
Liečba bolesti kĺbov z kuchyne!
Kosti a chrupavky sa skladajú z významného podielu elastických bielkovín, bez ktorých...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *