Poznatky o pH a acidobázickej rovnováhe sú dôležité nielen pre pacientov s rakovinou, ale pre každého človeka, ktorý sa chce vyhnúť civilizačným a chronickým ochoreniam. V skutočnosti si každý človek musí v tele udržiavať zásadité prostredie, aby zostal zdravý.
Ako uvádza časopis Raw Food Health:
“Ľudské telo sa snaží udržiavať mierne zásadité prostredie s pH 7,35. Zlá strava a stres však menia toto prostredie na kyslé, v ktorom sa chorobám priamo darí.” Treba však poznamenať, že je dôležité rozlišovať medzi pH krvi a pH tkanív alebo medzibunkových priestorov. Zatiaľ čo krv udržiava pH a acidobázickú rovnováhu vo veľmi úzkom pásme, ostatné telesné tkanivá sa môžu pohybovať voľnejšie. Bohužiaľ, kvôli rozšírenému návyku nezdravého stravovania nie je ľahké udržať si zásadité vnútorné prostredie.
Ľudia si zvykli konzumovať balené jedlá z mikrovlnnej rúry, občerstvenie alebo iné spracované potraviny. Všetky tieto faktory sú v prípade rakoviny pre organizmus veľmi nezdravé. Preto je pre pacientov s rakovinou dôležité konzumovať zásaditú alebo alkalickú stravu. Tým sa zvráti postup ochorenia a urýchlia sa hojivé procesy v tele.
Zásady zásaditej stravy
Ako sme už spomenuli, nerovnováha pH a kyslé prostredie sú dokonalou živnou pôdou pre vznik rakoviny.Na druhej strane zásaditá strava obnovuje rovnováhu a potláča zápal v tele, ktorý býva hlavným predchodcom vzniku rakoviny.
Dobré potraviny
Alkalická strava sa skladá najmä z týchto potravín:
- zelená listová zelenina
- brokolica
- koreňová zelenina
- korenie a bylinky
- fazuľa, hrach, šošovica
- karfiol a kapusta
- cesnak, cibuľa, pór a pažítka
- orechy a semená
- malé množstvo bezlepkových obilnín, ako je ryža
Okrem týchto potravín je povolené mierne množstvo mäsa zo zvierat chovaných na čerstvej tráve, čisté ryby a ekologická hydina niekoľkokrát týždenne. Základom je však čerstvá zelenina a v menšej miere kvôli cukru aj ovocie.
Veľmi dôležité sú aj zdravé oleje: avokádový, ľanový alebo kokosový. Odporúča sa aj konzumácia mletých ľanových semienok a čerstvého avokáda (obzvlášť vhodné pri leukémii).
Zlé potraviny, ktorým sa treba vyhnúť
Lepok spôsobuje zápal, preto sa vyhýbajte potravinám, ktoré ho obsahujú.
Ide najmä o potraviny s vysokým obsahom lepku, ako sú:
- Zrná
- Žito
- pšenica
- tiež cestoviny, koláče, pečivo, chlieb, sušienky a iné pečené potraviny.
Namiesto toho konzumujte obilniny, ktoré neobsahujú lepok, ako napríklad ryžu, quinou, pohánku, amarant a proso. Vyhýbajte sa aj spracovaným bezlepkovým potravinám, pretože zvyčajne obsahujú veľa cukrov a spracovaných olejov.
Cukor a rakovina
Bolo preukázané, že rakovinové bunky konzumujú viac cukru ako zdravé bunky. Energiu totiž nezískavajú spaľovaním cukrov, ale kvasením, ktoré je menej účinné ako spaľovanie, takže potrebujú viac cukru.
Z tohto dôvodu by sa pacienti s rakovinou mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom nielen cukrov, ale aj iných sacharidov, ktoré sa rýchlo premieňajú na cukry. Okrem toho cukor spotrebúva zásoby horčíka v tele, čo tiež prispieva k vzniku rakoviny. Je tiež dobré vyhýbať sa prírodným zdrojom cukru, ako je agáve alebo med. Jedinou výnimkou je malé množstvo medu, ktorý je súčasťou niektorých prírodných protirakovinových prípravkov.
S mierou môžete konzumovať niekoľko fíg alebo sušených marhúľ, nesladené jablkové pyré a čerstvý ananás (ktorý má vysoký obsah protirakovinového enzýmu bromelaínu).
Záver
Podľa štúdie, ktorú uskutočnil profesor T. Collin Campbell, PhD, z Cornellovej univerzity, je hlavnou potravinou, ktorá podporuje rast rakoviny, pasterizované kravské mlieko kvôli obsahu bielkoviny kazeínu. Preto ak trpíte rakovinou, snažte sa vyhýbať mliečnym výrobkom (okrem bieleho jogurtu zmiešaného s ľanovým olejom, ktorý je súčasťou Budwigovej terapie). Mlieko totiž podporuje tvorbu kyselín, zvyšuje zápal a podporuje delenie rakovinových buniek.
Leave a Reply