Ak už vám príde linecké pečivo príliš fádne a obľúbené osie hniezda zase veľmi pracné, zbystrite. Máme pre vás špeciálny recept na trojposchodové pečivo, ľadovky, ktorými zabodujete u svojich detí aj u tej najprísnejšej svokry.
Vianočné ľadovky (stretnúť sa môžete aj s názvom ľadovce) sú tradičné pečivo, ktoré obohatí každý sviatočný stôl. Navyše sa pri ich pečení nepredriete, vystačíte si s jedným základom cesta, do ktorého len primiešate oriešky a kakao.
A tak rýchlo zistíte, že upiecť toto trojposchodové pečivo je len o málinko ťažšie ako pripraviť rovnaké množstvo lineckého.
Ingrediencie:
- 500 g polohrubé múky
- 400 g masla
- 4 vajcia
- 350 g práškového cukru
- 250 ml plnotučného mlieka
- 120 g vlašských orechov
- 25 g hrubej múky
- 20 g vanilkového pudingového prášku
- 20 g holandského kakaa
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 1 balenie vanilkového cukru
Postup:
- Najprv zarobte vo väčšej mise cesto na korpus, ktoré sa skladá z 250 g masla, 300 g práškového cukru, polohrubej múky s práškom do pečiva a dvoch vajec.
- Cesto poriadne spracujte, aby získalo typickú konzistenciu pre cesto na pečivo. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte do chladničky na jeden deň odpočinúť.
- Odpočaté cesto si rozdeľte na tri nerovnako veľké diely. Prvý má 400 gramov a zostane tak ako je. Druhý má 380 gramov, do neho príde holandské kakao. Posledný diel má 280 gramov, do neho pridajte najemno nadrvené vlašské orechy.
- Všetky tri diely cesta si následne vyvaľkajte a vykrajujte z nich kolieska. Pretože sú rovnako veľké, mali by ste z každého mať rovnaký počet koliesok. Kolieska vyskladajte na plech s papierom na pečenie a dajte na 15-20 minút piecť do rúry predhriatej na 180 °C.
- Zatiaľ čo sa kolieska pečú, pripravte si krém na ich zlepovanie. Mlieko zohrejte vo vodnom kúpeli a postupne do neho vmiešajte hrubú múku, zvyšných 50 g cukru, vanilkový cukor, dve vajcia a prášok vanilkového pudingu.
- Za stáleho miešania vám krém začne hustnúť. Až získa konzistenciu krupicovej kaše, stiahnite ho z vodného kúpeľa a zašľahajte doň zvyšné maslo.
- Jednotlivé kolieska cukroviniek zlepujte tenkou vrstvou krému vždy v rovnakom poradí – čokoládové, orieškové a nakoniec biele. Hotové ľadovky ešte môžete dozdobiť čokoládovou alebo bielou polevou, na ktorú môžete pridať oriešok či mandľu.
- Zlepené kolieska nechajte poriadne zatuhnúť, najlepšie v špajze alebo inej chladnejšej miestnosti.
Prajeme dobrú chuť a krásne sviatky!
Leave a Reply