Babičkine dobrotky: Urobte si Vianoce ešte sladšie s trojposchodovými cukrovinkami!

Ak už vám príde linecké pečivo príliš fádne a obľúbené osie hniezda zase veľmi pracné, zbystrite. Máme pre vás špeciálny recept na trojposchodové pečivo, ľadovky, ktorými zabodujete u svojich detí aj u tej najprísnejšej svokry.

Vianočné ľadovky (stretnúť sa môžete aj s názvom ľadovce) sú tradičné pečivo, ktoré obohatí každý sviatočný stôl. Navyše sa pri ich pečení nepredriete, vystačíte si s jedným základom cesta, do ktorého len primiešate oriešky a kakao.

A tak rýchlo zistíte, že upiecť toto trojposchodové pečivo je len o málinko ťažšie ako pripraviť rovnaké množstvo lineckého.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubé múky
  • 400 g masla
  • 4 vajcia
  • 350 g práškového cukru
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 120 g vlašských orechov
  • 25 g hrubej múky
  • 20 g vanilkového pudingového prášku
  • 20 g holandského kakaa
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 1 balenie vanilkového cukru

Postup:

  1. Najprv zarobte vo väčšej mise cesto na korpus, ktoré sa skladá z 250 g masla, 300 g práškového cukru, polohrubej múky s práškom do pečiva a dvoch vajec.
  2. Cesto poriadne spracujte, aby získalo typickú konzistenciu pre cesto na pečivo. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte do chladničky na jeden deň odpočinúť.
  3. Odpočaté cesto si rozdeľte na tri nerovnako veľké diely. Prvý má 400 gramov a zostane tak ako je. Druhý má 380 gramov, do neho príde holandské kakao. Posledný diel má 280 gramov, do neho pridajte najemno nadrvené vlašské orechy.
  4. Všetky tri diely cesta si následne vyvaľkajte a vykrajujte z nich kolieska. Pretože sú rovnako veľké, mali by ste z každého mať rovnaký počet koliesok. Kolieska vyskladajte na plech s papierom na pečenie a dajte na 15-20 minút piecť do rúry predhriatej na 180 °C.
  5. Zatiaľ čo sa kolieska pečú, pripravte si krém na ich zlepovanie. Mlieko zohrejte vo vodnom kúpeli a postupne do neho vmiešajte hrubú múku, zvyšných 50 g cukru, vanilkový cukor, dve vajcia a prášok vanilkového pudingu.
  6. Za stáleho miešania vám krém začne hustnúť. Až získa konzistenciu krupicovej kaše, stiahnite ho z vodného kúpeľa a zašľahajte doň zvyšné maslo.
  7. Jednotlivé kolieska cukroviniek zlepujte tenkou vrstvou krému vždy v rovnakom poradí – čokoládové, orieškové a nakoniec biele. Hotové ľadovky ešte môžete dozdobiť čokoládovou alebo bielou polevou, na ktorú môžete pridať oriešok či mandľu.
  8. Zlepené kolieska nechajte poriadne zatuhnúť, najlepšie v špajze alebo inej chladnejšej miestnosti.

Prajeme dobrú chuť a krásne sviatky!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*