Biely povlak na kyslej kapuste? Rozoznajte rozdiel medzi plesňou a zdravým kvasením!

Je biely povlak na kapuste bezpečný pre naše zdravie? Odpoveď nie je uspokojivá, pretože závisí. Z čoho? Hlavne na tom, či máme dočinenia s plesňou alebo kvasným nerestom. A na tom záleží. 

Kyslú kapustu nevyhadzujte, ak na nej spozorujete biely povlak. Najprv si to dobre prezrite. Je vysoko pravdepodobné, že šupka pokrývajúca siláž nie je plesňou, ale naopak – znakom úspešnej fermentácie.

Môže vyvolávať obavy, pretože pripomína pleseň a ako vieme, plesnivé výrobky by sme nemali jesť, aj keď odstránime škodlivý povlak.

Zvyčajne je však biela vrstva, ktorá sa na kyslej kapuste, ale aj uhorkách a domácom octe objavuje, kvasnou šupkou, čo naznačuje, že proces kvasenia prebieha správne.

Fermentačná prikrývka vzniká ako výsledok prirodzeného procesu mliečneho kvasenia, ku ktorému dochádza vplyvom baktérií mliečneho kvasenia.

Dalo by sa povedať, že ide o vedľajší produkt fermentácie, ktorý strháva siláž v tenkej vrstve. Je to bezpečné pre konzervy a naše zdravie, nemusíme sa o to báť.

Odporúča sa však odstrániť fermentačnú prikrývku z povrchu siláže alebo vložiť celú, pretože to môže viesť k rýchlejšiemu skazeniu produktu. Niekomu môže kvasný odpad pripomínať pleseň. A to by malo byť dôvodom na obavy.

Môže sa zdať ťažké rozoznať jedno od druhého, no stačí vedieť, čo hľadať, aby ste vedeli rozoznať, či je vaša kyslá kapusta pokrytá plesňou alebo šupkou z kvasenia.

Po prvé, pleseň sa vyskytuje v z hlukoch (ktoré pripomínajú vlasy). Je tiež v rôznych farbách – od svetlej cez sivú, modrú až po oranžovú.

Horšie je to, ak máme do činenia s bielou plesňou. Potom to možno odlíšiť od kvasného povrchu svojou konzistenciou, pretože forma nie je rovnomerná a kvasná vrstva je mliečno-biely homogénny povlak.

Plesnivá kyslá kapusta navyše nadobúda charakteristickú pivničnú vôňu. Na druhej strane, ak je kyslá a slaná a má príjemnú vôňu, určite ju môžeme pokojne jesť.

Autorka: Karina Czernik

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*