Bojujete s prekyslením žalúdka? Vyskúšajte tieto domáce, overené metódy!

Prekyslenie žalúdka je veľmi nepríjemným ochorením tráviaceho systému. Ide o stav nadmernej sekrécie kyseliny, ktorá dráždi žalúdok a spôsobuje množstvo nepríjemných symptómov.

Spôsobuje to okrem iného bolesť žalúdka, pálenie záhy, plynatosť, zápcha alebo pocit pálenia za hrudnou kosťou.

Príčin prekyslenia organizmu je veľa a najčastejšou je nezdravá a nepravidelná strava založená na ťažko stráviteľných produktoch.

Liečba spočíva v podávaní liekov blokujúcich kyselinu, no nemenej dôležitá je aj zmena stravovacích návykov.

Zmierniť prejavy prekyslenia organizmu môžu aj osvedčené domáce prostriedky, ako je pitie ľanového, zázvorového či zemiakového džúsu alebo žuvanie borievkových bôbov.

Ako sa teda vysporiadať s prebytočnou žalúdočnou kyselinou? Akú diétu treba dodržiavať a akým produktom sa vyhnúť? Odpovede na tieto otázky nájdete nižšie.

Príčiny prekyslenia žalúdka

Prekyslenie žalúdka vzniká nadmernou tvorbou kyseliny chlorovodíkovej v žalúdočných šťavách, ktorá mení pH v tráviacom systéme na kyslejšie.

Kyselina chlorovodíková je potrebná na trávenie potravy, ale je žieravá.

Normálna žalúdočná sliznica účinok tejto kyseliny neutralizuje, no pri jej poškodení (reflux, vredová choroba) neplní svoje funkcie a nadprodukcia žalúdočných štiav vyvoláva nepríjemné príznaky.

Hlavnou príčinou prekyslenia žalúdka je nesprávna výživa.

Zvýšená sekrécia tráviacich štiav stimuluje ťažko stráviteľné jedlá, najmä ak kombinujú sacharidy s bielkovinami a tukom. Prílišnú kyslosť spôsobujú aj veľmi kyslé alebo veľmi korenené jedlá.

Vplyv na to má aj nepravidelné jedenie jedál, ich konzumácia v zhone, prejedanie sa či hladovanie.

Nadprodukciu kyseliny chlorovodíkovej podporujú aj stimulanty: alkohol, cigarety a káva. Okrem toho môže ísť o reakciu na stres alebo užívanie niektorých liekov, napríklad aspirínu.

Príznaky prekyslenia žalúdka

Narušená rovnováha kyselín v tele dáva veľmi nepríjemné príznaky. Je to predovšetkým bolesť v hornej časti brucha v dôsledku podráždenia žalúdočnej sliznice, ktorá sa vyskytuje niekoľko hodín po jedle.

Sprevádza ho nevoľnosť, vracanie, plynatosť, poruchy trávenia a pocit plnosti. Môžete tiež pociťovať pálenie záhy, čo je pálivá bolesť v pažeráku, keď okyslené jedlo prúdi späť do vášho tráviaceho systému. Môže sa objaviť aj pálivá bolesť za hrudnou kosťou, kyslé grganie a pocit podráždenosti a únavy.

Ako liečiť prekyslenie?

Liečba prekyslenia žalúdka spočíva najmä v zmene stravy a používaní farmakologických prostriedkov na zmiernenie príznakov. Na tento účel sa používajú inhibítory protónovej pumpy, ktoré inhibujú sekréciu kyseliny chlorovodíkovej.

Používajú sa aj H2-blokátory, ktoré inhibujú produkciu žalúdočných štiav závislú od histamínu.

Niekedy sa užívajú aj antacidá. Tieto produkty sú účinné a relatívne bezpečné, ale mali by ste sa poradiť so svojím lekárom, ktorý vyberie vhodné prípravky.

Diéta s prekyslením

Veľmi dôležitú úlohu pri liečbe prekyslenia žalúdka zohráva správna strava. Toto je najjednoduchší spôsob, ako znížiť sekréciu kyseliny chlorovodíkovej a zmierniť choroby.

Pomôže tiež urýchliť hojenie gastrointestinálnych vredov a zlepšiť kvalitu vášho života.

Z jedálneho lístka treba vylúčiť produkty zvyšujúce tvorbu tráviacich štiav, teda ťažko stráviteľné a korenené jedlá, tučné mäso, sladkosti, múčne výrobky s vysokým obsahom sacharidov a strukoviny.

Tiež by ste mali vylúčiť alkohol, kávu a silný čaj. Oplatí sa však siahnuť po zelenine, ovocí, chudom mäse, rybách a chudých mliečnych výrobkoch.

Taktiež nie je dovolené kombinovať škrobové a bielkovinové produkty v jednom jedle. Jesť by ste mali pravidelne, aspoň 5-krát denne.

Výrobky je najlepšie dusiť alebo dusiť zakryté, ale treba sa vyhnúť vyprážaniu. Pred konzumáciou sa oplatí jedlo rozdrviť a počas jedenia dôkladne požuť. Dôležité je aj neprejedať sa, ale ani nevyvolávať hlad.

Domáce metódy:

Ľanové semienko

V prípade prekyslenia sa oplatí využiť aj rôzne domáce a overené metódy, ktoré môžu terapiu doplniť. Prinášajú úľavu a zmierňujú príznaky prekyslenia.

V tomto fungujú okrem iného ľanové semienka, ktoré stačí zaliať vriacou vodou a počkať, kým nebudú mať rôsolovitú konzistenciu. Treba ich vypiť nalačno 15 minút pred raňajkami.

Rovnako efektívnym spôsobom je zemiaková šťava (pol pohára dvakrát denne) alebo zázvorová šťava (1-2 polievkové lyžice zaliate teplou vodou).

Môžete použiť aj biele horčičné semienka lyžicu semienok zalejte pohárom vody a povarte tri minúty. Jedenie varenej horčice tiež pomôže pri gastroenteritíde a plynatosti.

Chvíľková neutralizácia žalúdočných štiav bude mať za následok žuvanie 3-4 mandlí alebo žuvanie niekoľkých semienok borievky.

Príznaky nadmernej kyslosti môžu zmierniť aj niektoré bylinky, ako je ibištek, pestrec mariánsky, harmanček, angelika, skorocel, mäta a rasca.

Ak je pre Vás tento článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi. Ďakujeme.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*