Postup:
Na dvoch lyžiciach masla alebo rastlinného masla opražíme tri lyžice hladkej múky. Ak nemáme hladkú múku, je možné použiť aj múku polohrubú. Niekto má dokonca radšej, keď má omáčka miernu “textúru”, ktorú jej polohrubá múka dodá. Z masla a zápražky pripravíme zlatú voňavú zápražku.
Zápražku zalejeme hovädzím vývarom (pol až trištvrte litra). Pretože v niektorých rodinách majú radi chrenovou omáčku k varenému prednému hovädziemu, nemalo by byť o hovädzí vývar pri varení chrenovej omáčky núdze. Ak nevaríme hovädzie a vývar nemáme, zalejeme zápražku vodou.
Vzniknutú omáčku dôkladne prevaríme (asi desať minút). Nemali by v nej byť hrudky zápražky. Potom prilejeme téglik poctivej sladkej smotany (takzvanej na šľahanie), privedieme k varu a skorigujeme hustotu: keď je omáčka riedka, zahustíme ju ešte lyžicou múky vyšľahanej v troche vody alebo mlieka. Príliš hustú omáčku trochu zriedime (vývarom, vodou, mliekom). Pridáme tri vrchovaté lyžice strúhaného čerstvého alebo konzervovaného chrenu a necháme “prechutiť” varom.
Odstavíme z platne a dochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou alebo octom (pridávame po lyžičkách, aby sa nám “neodtrhla ruka”). Doladíme do príjemnej mierne sladkokyslej chuti. Dochucovanie vykonávame mimo platničku preto, že keď pridáme do omáčky cukor, hrozí nevratné pripálenie. Chrenovú omáčku podávame k varenému hovädziemu mäsu, k varenému údenému alebo s kúskom tepelne upravenej dobrej šunky. Kto nemá rád mäso, pochutí si na chrenovej omáčke s vareným vajcom. Ako tradičnú prílohu podávame žemľu alebo karlovarský knedlík, variant s vareným vajcom chutí aj so zemiakmi.
Leave a Reply