Ingrediencie na krém:
- 500 ml smotana na šľahanie
- 200 g kvalitná čokoláda (min. 52% kakaa)
Na korpus: hrnček 200 ml
- 4 ks vajce
- 1 hrnček špaldová múka (polohrubá)
- ½ hrnčeka trstinový cukor (kryštálový)
- 2 polievkové lyžice olej
- 2 polievkové lyžice vlažná voda
- 2 čajové lyžičky prášok do pečiva
- 2 kopcovité polievkové lyžice kakao
- štipka soli
Ďalšie suroviny
- 4-5 ks banán
- obľúbený džem (ríbezľový, marhuľový, slivkový)
Na polevu
- 100 ml smotana na šľahanie
- 100 g kvalitná čokoláda (min. 52% kakaa)
Postup
- Suroviny na čokoládový krém je potrebné pripraviť aspoň 12 hodín vopred. Do kastrólika vylejeme smotanu na šľahanie a polámeme do nej kúsky čokolády. Pomaly zohrievame a privedieme do varu. Ihneď odstavíme. Miešame, aby sa čokoláda rozpustila a spojila so smotanou. Po vychladnutí uložíme do chladničky.
- Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky si vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Po lyžiciach zašľaháme cukor, potom žĺtky, olej a vodu. V miske vymiešame múku s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Varechou jemne zapracujeme do cesta.
- Okrúhlu formu (priemer cca 25 cm) potrieme tukom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie (vystrihneme kruh podľa spodnej časti a dlhý pás po obvode). Ak použijeme papier na pečenie, upečené cesto sa jednoduchšie oddelí.
- Do formy vylejeme kakaové cesto a pečieme pri teplote 180o C cca 30 minút podľa potreby. Po upečení necháme vychladnúť. Z korpusu odstránime vrchnú šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení.
- Prevarenú čokoládovú šľahačku preložíme do misky a vyšľaháme tuhý krém. Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali a krém sa nezrazil.
- Korpus prerežeme ostrým nožom cez stred napoly. Prvý plát bohato potrieme obľúbeným džemom. Položíme druhý plát. Po celej ploche pritlačíme. Banány narežeme cez dĺžku a postupne ukladáme, aby sme zaplnili celú plochu torty.
- Vyšľahanú šľahačku – krém navrstvíme na banány, zarovnáme a potrieme aj boky torty. Nakoniec namočíme príborový nôž v horúcej vode, osušíme a krém ešte zahladíme.
- Tortu odložíme do chladu.
- Pripravíme si polevu. Môžeme použiť čokoládu na varenie, ktorú nad parou rozpustíme s Cerou, necháme trošku stuhnúť a ňou polejeme tortu. Keď nepoužívame stužené tuky, smotanu zohrejeme, nesmie prísť do varu, lebo by poleva nestuhla. Pridáme nalámanú čokoládu, miešame, aby sa rozpustila. Necháme vychladnúť.
- Tortu polejeme čokoládovou polevou. Zdobíme podľa vlastnej fantázie.
Leave a Reply