Božská torta s parížskym krémom: Dezert, ktorý všetkých ohúri!

Ingrediencie na krém:
  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 200 g kvalitná čokoláda (min. 52% kakaa)
Na korpus: hrnček 200 ml
  • 4 ks vajce
  • 1 hrnček špaldová múka (polohrubá)
  • ½ hrnčeka trstinový cukor (kryštálový)
  • 2 polievkové lyžice olej
  • 2 polievkové lyžice vlažná voda
  • 2 čajové lyžičky prášok do pečiva
  • 2 kopcovité polievkové lyžice kakao
  • štipka soli
Ďalšie suroviny
  • 4-5 ks banán
  • obľúbený džem (ríbezľový, marhuľový, slivkový)
Na polevu
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • 100 g kvalitná čokoláda (min. 52% kakaa)
Postup
  1. Suroviny na čokoládový krém je potrebné pripraviť aspoň 12 hodín vopred. Do kastrólika vylejeme smotanu na šľahanie a polámeme do nej kúsky čokolády. Pomaly zohrievame a privedieme do varu. Ihneď odstavíme. Miešame, aby sa čokoláda rozpustila a spojila so smotanou. Po vychladnutí uložíme do chladničky.
  2. Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky si vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Po lyžiciach zašľaháme cukor, potom žĺtky, olej a vodu. V miske vymiešame múku s práškom do pečiva a preosiatym kakaom. Varechou jemne zapracujeme do cesta.
  3. Okrúhlu formu (priemer cca 25 cm) potrieme tukom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie (vystrihneme kruh podľa spodnej časti a dlhý pás po obvode). Ak použijeme papier na pečenie, upečené cesto sa jednoduchšie oddelí.
  4. Do formy vylejeme kakaové cesto a pečieme pri teplote 180o C cca 30 minút podľa potreby. Po upečení necháme vychladnúť. Z korpusu odstránime vrchnú šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení.
  5. Prevarenú čokoládovú šľahačku preložíme do misky a vyšľaháme tuhý krém. Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali a krém sa nezrazil.
  6. Korpus prerežeme ostrým nožom cez stred napoly. Prvý plát bohato potrieme obľúbeným džemom. Položíme druhý plát. Po celej ploche pritlačíme. Banány narežeme cez dĺžku a postupne ukladáme, aby sme zaplnili celú plochu torty.
  7. Vyšľahanú šľahačku – krém navrstvíme na banány, zarovnáme a potrieme aj boky torty. Nakoniec namočíme príborový nôž v horúcej vode, osušíme a krém ešte zahladíme.
  8. Tortu odložíme do chladu.
  9. Pripravíme si polevu. Môžeme použiť čokoládu na varenie, ktorú nad parou rozpustíme s Cerou, necháme trošku stuhnúť a ňou polejeme tortu. Keď nepoužívame stužené tuky, smotanu zohrejeme, nesmie prísť do varu, lebo by poleva nestuhla. Pridáme nalámanú čokoládu, miešame, aby sa rozpustila. Necháme vychladnúť.
  10. Tortu polejeme čokoládovou polevou. Zdobíme podľa vlastnej fantázie.
Dobrú chuť. 😍 👌

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*