Často jem chren, ale nikto mi nikdy nepovedal o tomto negatívnom účinku!

  • Mali by ste si to prečítať skôr, ako ho zjete.

Kedysi bol chren známy pre svoje liečivé účinky, dnes sa používa skôr ako korenie, ale stále je to praktický a lacný “liek”. Z jeho koreňov sa vyrábajú tinktúry, sirupy, víno, ocot alebo macerované roztoky.

Chren je vytrvalá bylina s výraznou štipľavou chuťou, ktorá sa používa na dochucovanie jedál a konzervovanie uhoriek. Chren je silná, ostro chutiaca bylina, ktorá po konzumácii spôsobuje pálenie v hrdle, nose a dutinách a často sa používa na zmiernenie prechladnutia a dýchacích ťažkostí.

Chren ako vynikajúci protizápalový prostriedok je svojou štipľavou vôňou a chuťou skutočným liekom pre telo. Ideálne pri anémii, zápale dutín a bronchitíde. Podľa lekárov by sa mu však mali vyhýbať ľudia s ochoreniami srdca alebo tráviaceho traktu.

Korene aj listy chrenu sú pre telo prospešné. Keďže je štipľavý, pomáha čistiť horné dýchacie cesty a je tiež účinným liekom proti reumatizmu.

Podľa odborníkov je chren účinný aj proti zápalu spojiviek a iným očným ochoreniam. Liečba je veľmi jednoduchá: nastrúhajte chren a 5-10 minút zhlboka vdychujte jeho vôňu. Slzenie očí je samozrejme nevyhnutné, ale je mimoriadne prospešné.

Silné antibiotikum

Chren sa odporúča pri liečbe chronickej bronchitídy a ochorení dýchacích ciest, ako sú pľúcne choroby, pretože má silný antibiotický, expektoračný a bronchodilatačný účinok.

Uľavuje od kašľa

Bolesti hlavy, zubov a dokonca aj prechladnutie sa dajú ľahšie liečiť chrenom. Chrenová šťava s medom je účinná pri kašli a pri bolestiach hlavy si môžete urobiť obklad z nastrúhaného chrenu na čelo.

Zmierňuje príznaky reumatizmu

Reumatické bolesti môžete zmierniť aj prípravkami na báze chrenu. Ak chcete pripraviť chrenový ocot, namočte hrsť strúhaného chrenu do litra vínneho octu. Prípravok denne pretrepávajte a po siedmich dňoch ho preceďte. Podľa potreby vmasírujte do boľavých miest.

Reguluje krvný tlak

Chren zlepšuje krvný obeh a pomáha normalizovať krvný tlak. Na tento účel si môžete pripraviť šalát s nastrúhaným chrenom.

Ako ho konzumovať?

Chren sa používa v gastronómii aj v prírodnej medicíne na liečbu rôznych ochorení. Koreň chrenu sa môže konzumovať surový, nastrúhaný, v šalátoch alebo v rôznych pokrmoch, vo forme tinktúr alebo chrenového octu.

Napriek všetkým výhodám by sa však chren mal konzumovať s mierou, pretože má aj škodlivé vedľajšie účinky. “Nadmerná konzumácia chrenu môže spôsobiť podráždenie obličiek, hnačku, žalúdočné a črevné krvácanie a náhly pokles krvného tlaku.”

Odporúča sa však vyhýbať sa konzumácii chrenu počas menštruácie.

Účinné látky v chrene môžu negatívne ovplyvňovať účinky syntetických protizápalových liekov a syntetických kortikosteroidov.

Konzumácia chrenu sa však neodporúča dojčiacim ženám a osobám, ktoré už prekonali infarkt.” – hovorí Marina Grigore , odborníčka na fytoterapiu. “

Aj najťažší zápal prínosových dutín úplne zmizne, ak sa lieči inhaláciou chrenu. V malom množstve povzbudzuje chuť do jedla a zbavuje chrípky a prechladnutia”, vysvetľuje lekárka.

O vedľajších účinkoch nadmernej konzumácie chrenu je k dispozícii len málo informácií. Keďže je však chren veľmi štipľavý, je lepšie ho konzumovať v malých množstvách. Príliš veľká konzumácia tohto korenistého koreňa môže podráždiť ústa, nos alebo žalúdok.

“Konzumácia chrenu v akejkoľvek forme je zakázaná v prípade ochorení tráviaceho traktu, srdca, vnútorného krvácania, ale aj počas tehotenstva a dojčenia. Nemali by ho konzumovať deti mladšie ako 5 rokov”, vysvetľuje doktorka Daniela Stanová, všeobecná lekárka.

Môže byť obzvlášť problematický pre ľudí so žalúdočnými vredmi, tráviacimi problémami alebo zápalovým ochorením čriev.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*